© Tarım Pusulası

Şap Hastalığı Alarmı: Kars Veteriner Hekimleri Odası'ndan Hayvan Hareketi Kısıtlamalarına Destek

Kars Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ercan Ödül, ülkemizde tespit edilen "Sat-1 Serotipli Şap Hastalığı" nedeniyle ulusal düzeyde büyükbaş ve küçükbaş hayvan hareketlerinin durdurulmasının önemine dikkat çekti. Ödül, yetiştiricileri biyogüvenlik önlemlerine uymaya ve hastalık belirtilerini yetkililere bildirmeye çağırdı.

Kars Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ercan Ödül, "Sat-1 Serotipli Şap Hastalığı"nın ülke genelinde büyükbaş ve küçükbaş hayvan hareketlerinin durdurulmasına yol açan ciddi bir tehdit olduğunu belirterek basın açıklaması yaptı. Ödül, şap hastalığının geviş getiren hayvanlarda büyük ekonomik kayıplara neden olan, ateş, ağızda köpük ve salya görülmesi, yem alımının azalması ve ayaklarda yaralar ile karakterize, özellikle 1 yaşından genç hayvanlarda ölüme sebebiyet veren, akut ve çok bulaşıcı viral bir hastalık olduğunu vurguladı.

"Sat-1 Serotipi Türkiye'de İlk Kez Tespit Edildi"

Şap hastalığının yedi farklı serotipi bulunduğunu belirten Ödül, "South Africa Territories" olarak adlandırılan Sat alt serotiplerinden Sat-1 Serotipi'nin ülkemizde uzun yıllar sonra ilk defa tespit edildiğini açıkladı. Bu durumun, yetiştiriciler tarafından bilinen standart şap hastalığı klinik tablosundan daha agresif seyirli olabileceği uyarısında bulundu.

Ödül, şap hastalığının hayvanlardan insanlara bulaşabildiğini ancak insanlarda genellikle çok hafif seyrettiğini ifade etti. Hastalık gösteren büyükbaş ve küçükbaş hayvanların etlerinin standart pişirme teknikleriyle tüketilmesinde ise herhangi bir sakınca bulunmadığını belirtti.

Hastalığın Yayılma Yolları ve Önlemler

Hastalığın bulaşma yollarının başında direkt temasın geldiğini kaydeden Ödül, şap hastalığı mihraklarının yaklaşık yüzde 95'inde bulaşmanın direkt temasla gerçekleştiğini aktardı. Ayrıca şap virüsünün hayvanların soluduğu havada enfeksiyondan beş gün sonrasına kadar bulunabildiği ve hava yoluyla çok uzak mesafelere taşınabildiği için hastalığın yayılmasının en önemli epidemiyolojik özelliklerinden biri olduğuna dikkat çekti. İnsanlar, hastalığın konakçısı olmayan hayvanlar (kuşlar, fareler vb.), kontamine materyaller (yem, ot, su vb.), nakil araçları, et, et ürünleri, süt, süt ürünleri ile suni tohumlama ve embriyo transferi yolları ile virüsün mekanik olarak taşındığını ve enfeksiyon kaynağı olabileceğini belirtti.

Bu nedenle Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi tarafından hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla şap hastalığına duyarlı tüm hayvanların il içi ve il dışı hareketlerinin durdurulması kararı alındığını vurgulayan Ödül, tüm üreticilere bu karara uymalarının önemini hatırlattı.

Yetiştiricilere Biyogüvenlik Çağrısı

Ödül, hastalığın yayılmasını önlemek için yetiştiricilere yönelik önemli uyarılarda bulundu: "Köy içinde dahi işletmeler arası hayvan hareketi yapılmaması, bu süreçte farklı işletmelerin hayvanlarının ortak sulukları kullanmamaları, hayvan sahiplerinin birbirlerinin işletmelerine girmemeleri, işletmelerde giyilen elbiseler ve ayakkabıların işletme dışında kullanılmaması, enfekte işletmelerin düzenli bir biçimde dezenfeksiyon yaptırmaları ve tüm yetiştiricilerimizin bilinen biyogüvenlik önlemlerine uyması hastalığın bölgemizde yayılmasının önlememizi sağlayacaktır."

Son olarak, ulusal düzeyde hayvan hareketlerinin durdurulduğu bu sürecin uzamaması için yetiştiricilerin bahsedilen önlemleri almasını ve hastalık belirtisi gördüklerinde derhal İl-İlçe Tarım Müdürlüklerine bilgi vermelerini rica etti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER