ŞANLIURFA’NIN BEJİ DOMATESİ
TarımŞanlıurfa'da nesli neredeyse tükenmek üzere olan susuz tarım ürünü beji domatesleri köyde dalından koparıldığı gibi Haleplibahçe Mahallesi'nde de tezgâhlarda satılıyor.
Doğal sebze ve meyvelerin neredeyse yok olduğu günümüzde Şanlıurfa'nın bir bölümünde yetiştirilen domates, salatalık gibi sebzeler hızla azalıyor. Küresel ısınmaya bağlı olarak kimyasal ilaçlarında son yıllarda artması domates gibi birçok ürününün tadını, kokusunu ve görselliğini de değiştirdi.
Ancak Şanlıurfa'nın Bozova ile Suruç arasındaki kuşakta bazı çiftçilerin ilaç kullanmadan, kıraç tarlalarda susuz yetiştirdiği domateslerinde son zamanlarda nesli tükeniyor. Çok az miktarda yetiştirilen susuz domatesler yalnızca birkaç kenar mahallenin küçük pazarlarındaki tezgâhlarında yerini alan ve yörede beji domatesi olarak bilinen susuz domatesin kilosu 1 liradan satılıyor.
Yalnızca 2-3 Köyde Sınırlı Miktarda Yetiştiriliyor
Susuz domates Büyük Alanlı köyündeki tarlasında yetiştirip Eyyübiye ilçesinin Haleplibahçe Mahallesi’nde kurulan halk pazarında satan çiftçi Müslüm Aslan, ilaçsız ve hormonsuz yetiştirdikleri domatese pazara indirdikleri gibi tükendiğini söyledi. Susuz yetiştirdikleri domatese yörede beji domatesi dediklerini aktaran Aslan, Şanlıurfa'nın yalnızca 2 ya da 3 köyünde sınırlı miktarda yetiştirildiğini dile getirdi.
Su Gördüğünde Bozulan Domates
Beji domatesinin su gördüğünde bozulduğunu ve çürüdüğünü aktaran Büyük Alanlı köyünün çiftçilerinden Mustafa Aslan, beji domatesini atadan kalma tohumlarla yetiştirdiklerini söyledi. Mustafa Aslan, "İsrail ve Avrupa'dan gelen kısır tohumlar insan sağlığı için zararlıdır, almayın. Biz de zaten kullanmıyoruz." ifadelerini kullandı.
İlginizi Çekebilir