Samsun’un İlçelerinde Devlet Destekli TARSİM Bilgilendirme Toplantıları Sona Erdi
TarımSamsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve TARSİM Karadeniz Bölge Müdürlüğü iş birliğiyle ile Alaçam, Ondokuzmayıs, Salıpazarı, Terme, Tekkeköy, Çarşamba ve en son olarak da Ayvacık İlçelerimizde TARSİM Bilgilendirme Toplantıları gerçekleştirildi.
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve TARSİM Karadeniz Bölge Müdürlüğü iş birliğiyle ile Alaçam, Ondokuzmayıs, Salıpazarı, Terme, Tekkeköy, Çarşamba ve en son olarak da Ayvacık İlçelerimizde TARSİM Bilgilendirme Toplantıları gerçekleştirildi.
Toplantılar boyunca, Devlet Destekli Tarım Sigortaları (TARSİM) uygulamaları ile ilgili çiftçileri bilgilendiren TARSİM Karadeniz Bölge Müdürlüğü Yetkilileri; Üreticilerimizin ürünlerini sigorta yaptırarak (dolu, sel, su baskını, fırtına, hortum, heyelan, deprem vb.) tabii afetlerin getireceği zararların karşılanabileceğini belirtti. Yetkililer; bahsi geçen doğal afetler için yapılacak sözleşmelerde primin yüzde % 50'sinin Devletimiz tarafından karşılanmakta olup yaşanan afet sonrası meydana gelen zararın ise % 90’a kadar olan kısımlarının da TARSİM tarafından karşılanabildiği konusunda üreticilerimizi bilgilendirdiler. Ayrıca İlçe bazlı kuraklık sigortasında% 60 oranında meyvecilikte hassas bir konu olan don riskine karşı Devlet desteği olarak % 67 oranında pirim desteği verilmekte olduğunu hatırlatan TARSİM yetkilileri; sistem büyüdükçe, kapsama aldığı riskleri de genişletmeye devam edeceğini hatırlattılar.
Konu ile ilgili açıklama yapan; İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim SAĞLAM: "Son yıllarda yaşanan küresel iklim değişikliği etkisiyle oluşan kötü hava şartları ilimizde de önemli oranda yetiştirilen tarım ürünlerini olumsuz yönde etkilemektedir. Tarım Sigortaları çiftçi bilgilendirme toplantılarına bu yıl fındık üretiminin ağırlıklı yapıldığı ilçelerimizden başladık. Fındık ürününü tarım sigortası yaptırmak için son tarih olan 10 Mart 2020 olarak belirlenmiş orsada son güne kadar beklemeden Sigorta (TARSİM) yaptırmaları üreticilerimizin lehine olduğunu bu vesileyle hatırlatmak isterim. Sigorta priminin yarısı devletimiz tarafından ödenmektedir. Bunu bir örnekle açıklayacak olursak: Bir ton fındık ürünün sigorta bedeli 100 TL. Olsun. Bu tutarın yarısını Devlet ödüyor, geri kalan yarısını da çiftçimiz 5 eşit taksitte ödemektedir. Tarım Sigortası yaptırmayan üreticilerimiz TARSİM kapsamında olan riskler meydana geldiğinde 2090 Sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Devlet yardımlarından istifade edemeyeceklerdir. Değerli çiftçilerimiz bu hatırlatmalar ışığında sadece yapılması gereken; bir an önce size en yakın Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlüklerimize başvurarak, Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıt yaptırmak veya mevcut kayıtların güncellenip, ardından yetkili sigorta acenteleri aracılığıyla sigorta işlemlerinin yaptırılmasıdır. Doğal afetlerin yaşanmayacağı ürünü bol ve bereketli bir üretim sezonu diliyorum.”
İlk olarak Alaçam’da başlayıp, sonuncusu Ayvacık’ta yapılan eğitim toplantılarına toplamda 386 üretici katıldı.
İlginizi Çekebilir