Samsun'da Tarımsal Üretim Planlaması Toplantısı Düzenlendi
TarımSamsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Yerleşkesi Zirai Karantina Toplantı Salonu'nda Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından Tarımsal Üretim Planlaması kapsamında bir toplantı düzenlendi. Toplantıya, Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı çeşitli birimlerin yöneticileri, il ve ilçe tarım müdürleri, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Toplantıda, Türkiye'nin tarım sektörünü geleceğe taşıyacak olan planlamalar ve politikalar üzerine görüş alışverişinde bulunuldu. Katılımcılar, iklim değişikliği, su kıtlığı, artan nüfus ve gıda güvenliği gibi tarımsal üretimi etkileyen faktörleri ele alarak sürdürülebilir bir tarım için çözüm önerileri sundular.
Toplantıda konuşan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, tarımsal üretim planlamasının önemini vurguladı. Sağlam, "Tarım ve Orman Bakanlığımız, bu yıl tarımın geleceğini planlama adına önemli adımlar attı. Yapılan düzenlemelerle iklim değişikliği başta olmak üzere dünyada tarımı etkileyen konulara yönelik çalışmalar gerçekleştirdi" dedi.
Sağlam, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan "Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik"in Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini de hatırlattı. Yönetmelik kapsamında bitkisel üretim, hayvansal üretim ve su ürünleri alanlarında üretim planlaması çalışmalarına başlandığını belirten Sağlam, bu çalışmaların yerelden merkeze bir yaklaşımla kurgulandığını söyledi.
Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay da yaptığı konuşmada, 46 ilde toplantılar düzenleyerek yerel birimlerin teknik olarak güçlendirilmesini hedeflediklerini söyledi. Atalay, "Ülkemizde başta iklim değişikliği ve su kıtlığı olmak üzere ekonomik, sosyal ve çevresel açıdan yaşanan gelişmeler, tarımsal üretimi önemli ölçüde etkilemektedir. Bu nedenle kaynakların etkin ve planlı kullanılması zorunlu hale gelmiştir" dedi.
Atalay, uzun yıllardır dile getirilen tarımsal üretim planlamasının "Üretimin Üreticinin Yüzyılı" yaklaşımıyla hayata geçirilmesi için ilk adımların atıldığını da vurguladı. Atalay, "Yönetmelik kapsamında illerdeki tarımsal üretimle ilgili tüm paydaşların temsil edildiği il teknik komiteleri kurulmuştur. Teknik komiteler illerin üretim potansiyeli, belirlenen ülkesel ihtiyaçlar, su varlığını ve iklim değişikliği gibi kısıtları da dikkate alarak illerdeki ürün desenlerini belirleyerek Bakanlıkta kurulan Tarımsal Üretimin Planlanması Kuruluna ileteceklerdir" diye konuştu.
Toplantı, tarımsal üretim planlamasına ilişkin çeşitli sunumlar ve panel tartışmalarıyla devam etti. Katılımcılar, tarım sektörünün geleceği için önemli bir adım olarak değerlendirilen bu toplantının sonuçlarının sektöre önemli katkılar sağlayacağına inandıklarını ifade ettiler.
İlginizi Çekebilir