© Tarım Pusulası 2021

Samsun’da Şap Hastalığına Karşı Aşılama Programı Başlıyor

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2024 yılı “Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Programı” kapsamında, hayvanlar için aşılama çalışmalarına başlıyor. İl genelinde yürütülecek olan Sonbahar Şap Aşılama Programı, 16 Eylül - 17 Kasım 2024 tarihleri arasında tamamlanacak.

İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şap hastalığının çift tırnaklı hayvanlar arasında yaygın ve çok bulaşıcı bir viral hastalık olduğunu belirterek, bu hastalığın ülkeler arası canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz etkilediğini ve büyük ekonomik kayıplara yol açtığını ifade etti. Sağlam, şap hastalığının sığır, manda, koyun, keçi ve domuz gibi hayvanların yanı sıra yabani çift tırnaklı hayvanları da etkilediğini vurguladı.

Aşılama programının önemine değinen Sağlam, “Şap hastalığından korunmada aşılama çok önemlidir. Yetiştiricilerimizin büyükbaş hayvanlarına mutlaka şap aşısını yaptırmaları gerekmektedir. Ayrıca, sevk edilecek büyükbaş hayvanlar da şap hastalığına karşı aşılanmış olmalıdır,” dedi.

Sağlam, 5996 sayılı 'Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 4. maddesi uyarınca, hayvanların aşılanmasının zorunlu olduğunu hatırlatarak, aşı yaptırmayan işletmeler için 2024 yılı itibarıyla işletme başına 73.143 TL idari para cezası uygulanacağını belirtti. Ayrıca, aşısı eksik olan hayvanların sevkine izin verilmeyeceğini ve veteriner sağlık raporlarının düzenlenmeyeceğini de sözlerine ekledi.

Aşılama programlarının, İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından yürütüleceğini belirten Sağlam, yetiştiricilerin hayvanlarına şap aşısı yaptırmalarını ve daha detaylı bilgi almak için müdürlüklere başvurmalarını tavsiye etti. Yetiştiricilerin programa göstereceği hassasiyetin, şap hastalığı ile mücadeleyi kolaylaştıracağını söyledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER