Samsun’da “Kız Kardeşim Projesi”nin tanıtımı yapıldı
Tarım“Kız Kardeşim Projesi” kapsamında Samsun’da bulunan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin IŞIKGECE, Valiliği ziyaretinin ardından Devlet Su İşleri Konferans Salonunda gerçekleştirilen Proje tanıtım toplantısına katılım sağladıktan sonra kurumları ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğünü ziyaret etti.
Kadın girişimcilerin tarımsal ürünlere yönelik üretim yapmaları ve pazarlamalarına imkân sağlayan Kız Kardeşim Projesi çerçevesinde gerçekleştirilen DSİ’deki toplantıda, Bakan Yardımcısına; İl Müdürü İbrahim SAĞLAM, Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif DAĞLI, çeşitli kurum ve kuruluşların amirleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, ilgili personel ve misafirler eşlik etti.
Proje hakkında konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim SAĞLAM: “Proje süresince, Samsun İlimizde bulunan ve Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olan 9.069 kadın çiftçimizden 4.741’ine 45 konu başlığında tarımsal yayım ve ev ekonomisi çalışmaları kapsamında yayım çalışmaları ve 163 adet toplantı gerçekleştirilmiştir. Ayrıca 14 konu başlığında Beslenme eğitimleri hakkında ise 1165 kadın çiftçimize eğitim verilmiştir. Kadınların ekonomik hayata katılımı konusunda gerekli bilgi ve becerilerle donatılarak toplumsal ve ekonomik konumlarının güçlenmesi ve ekonomik kalkınmada aktif rol almaları için desteklenmelerinin amaçlandığı Proje, şu ana kadar Türkiye'de 81 ilimizdeki 100 binin üzerinde kadının kendini geliştirerek toplum içinde daha aktif rol almasına destek oldu. Bakanlığımızla imzalanan protokol kapsamında; 10 ilimizde 1.000 kadın girişimciye müşteri ilişkileri ve satış, ürün sunum ve pazarlama teknikleri, gıda güvenliği ile lojistik, finansal okuryazarlık, sosyal medya ve internet reklamcılığı, etiketleme mevzuatı gibi konu başlıklarında eğitim verilmesi hedefleniyor. Projemizin ilimiz ve ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz.” dedi.
DSİ’deki açılışta yaptığı konuşmada danışmanlarının kadın girişimcilerle sürekli diyalog halinde olacağını dile getiren Bakan Yardımcısı IŞIKGECE de: “Kız Kardeşim Projesi ile kırsaldaki kız kardeşlerimize üretim, tarım, faydalı ürünlerimiz ve biyoçeşitliliğimizi gelecek kuşaklara aktarmayla ilgili özel eğitimler veriyoruz. Ürünün tarladan marketlere, raflara ve satışa kadar olan yolculuğunda kız kardeşlerimizin eksik kaldığı veya geliştirilmesi gereken noktalarla ilgili eğitim başlıklarımız var. Bunun için de finansal okur yazarlık, dijital ortamda ürünün nasıl pazarlanacağı da var; reyonlara nasıl ulaşacağı, hijyen konusu, etiket mevzuatı ve barkod bilgileri de var. Yani ürünün tarladan reyona yolculuğunda eksik kalan bilgilerin tamamlanması eğitiminden geçiriyoruz." dedi.
Projeyi Türkiye'de birçok ilde yürüttüklerini anlatan IŞIKGECE, konuşmasının devamında: "Samsun, 8'inci ilimiz. Şimdiye kadar 400 kadar kadınımıza eğitim verdik. Gelecek haftalarda Tarım ve Orman Bakanımızın öncülüğünde İzmir'i de 10'uncu ilimiz olarak yürürlüğe 15 Ekim Dünya Çiftçiler Günü'nde almış olacağız. Burada Fuar organizasyonu da yapacağız. Kız kardeşlerimiz yaşadıkları illerden ürünlerini getirecekler, piyasadan satın almacıları çağıracağız ve onlarla buluşacaklar. Bu proje kapsamında her ilimize bir mentor ve danışman atıyoruz. Ürünün yolculuğunda bu danışmanlar, kız kardeşlerimizin yanında olacak. Yani onların ürünlerinin hak ettiği değere ulaşması için yardımda bulunacak. Tabii burada en çok emek kız kardeşlerimize ait. Proje, biyoçeşitliliğin korunması, sürdürülebilir tarım, kadınımızın emeğinin hak ettiği değere ulaşması ve ekonomisi açısından son derece önemli. Proje kapsamındaki illerimiz, olgunlaştıktan sonra yan bir iline kız kardeşlik yapacak. Büyüyerek bu ürünleri piyasalara sadece Türkiye'de değil, dünya pazarına nasıl getiririz diye hep birlikte uğraşacağız." dedi.
Samsun’un tarım faaliyetleri açısından çok şanslı bir il olduğunun altını çizen Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif DAĞLI da yaptığı konuşmasında: “Samsun’da çok önemli üç ovamız var. Bafra, Çarşamba ve Vezirköprü de büyük ova statüsünde. Nitelikli üretimin de yapıldığı güzel ovalarımız var. Su kaynaklarımız çok çok iyi. Baraj sayısı bakımından Türkiye’de en fazla baraj olan iliz. Doğa, tabiat her şeyiyle gerçekten Allah buraya vermiş. Bereketli topraklar üzerindeyiz. Samsun ve Türkiye’de bu şekilde bereketli bir coğrafya, hep birlikte yaşamaya çalışıyoruz. Bundan sonraki süreçte makro üretimimiz var. Biz bunu tarımsal sanayi ile nasıl birleştirebiliriz? Pazarlama ve ihracat boyutunu nasıl daha fazla arttırabiliriz? Kadın çiftçileri ilgilendiren mikro üretimde ise markalaşma ve pazarlama boyutu son derece önemli. Şimdiye kadar çok yol alamadığımız bir konu. Bu bağlamda ‘Kız Kardeşim Projesi’nin önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.
Daha sonra ‘Kız Kardeşim Projesi’ bünyesindeki kadın çiftçilerin videoları izlendi, hatıra fotoğrafları çektirildi ve kadın kooperatiflerinin stantları gezildi. DSİ’deki bu programın ardından İl Müdürlüğümüzü ziyaret eden Bakan Yardımcımızı; burada da İl Müdürü İbrahim SAĞLAM, İl Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri ve İlçe Müdürleri karşılarken, İl Müdürü SAĞLAM kendilerine hediyelerini takdim etti.
İlginizi Çekebilir