© Tarım Pusulası 2021

Samsun’da Kırsal Kalkınma Destekleri Anlatıldı

Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme Programı 2024 yılı Uygulamaları hakkında Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yerleşkesi Zirai Karantina Müdürlüğü toplantı salonunda bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Tarsim ve Kırsal Kalkınma Destekleri konularında bilgilendirme yapılan toplantının açılış konuşmasını yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam; Tarsim ile ilgili yaptığı konuşmanın ardından Kırsal Kalkınma Desteklerine de değindi. Desteklemelerin tarımın modernleştirilmesi konusunda ülkemizdeki en büyük projelerden olduğunu düşündüğünü söyleyen Sağlam, bugüne kadar farklı konularda pek çok hibe desteğinin sağlandığını, amacın Samsun çiftçisinin bu desteklerden en fazla oranda yararlanmasını sağlamak olduğunu dile getirdi.

Konuşmasının devamında Sağlam; “İlk defa 2006 yılında başlamış olan ve halen devam eden Kırsal Kalkınma Programı ve Projeler ilk yıllarda; Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi ve Makine ve Ekipman Desteklemesi hibe programı şeklinde başlamıştır. Ancak bundan sonra her geçen gün artan hibeler şeklinde devam eden Program bugün; Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Projeleri, Kırsal Ekonomik Alt Yapı Yatırımlarının Desteklenmesi Projeleri, Kırsal Kalkınma Bireysel Sulama Sistemleri Desteklenmesi Projeleri, Kırsal Kalkınmada Uzman Elller Projeleri şeklinde devam etmektedir. Şu anda proje çağrısı yapılmış olan ve 19 Şubat 2024 tarihine kadar devam edecek olan Programda ; Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlar Konuları arasında; Tarımsal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlar, Tarımsal üretime yönelik ahır, ağıl sera gibi sabit yatırımlar, Yenilenebilir enerji kaynakları kullanımına yönelik yatırımlar, Su ürünleri yetiştiriciliğine yönelik yatırımlar, Hayvansal ve bitkisel orjinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlardan, Yeni Tesis Başvurularına 14 Milyon TL, Kısmen Yapılmış tesislerin Tamamlama Projelerine 12 Milyon TL, Kapasite Artırımı Proje Başvurularına 10 Milyon TL, Teknoloji Yenileme ve / veya Modernizasyon Proje Başvurularına 10 Milyon TL’ye kadar yatırıma alınan projeler için  KDV hariç % 50’sine hibe desteği verilebilmektedir.

Yine Ekonomik Altyapı Yatırımları Hibe Projeleri kapsamında: Küçük ölçekli Aile işletmeciliği faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı yatırımları, Arıcılık ve arı ürünlerine yönelik yatırımlar, Bilişim sistemleri ve eğitimi yatırımları, El sanatları ve katma değerli ürünlere yönelik yatırımlar, İpek böceği yetiştiriciliğine yönelik yatırımlar, Su ürünleri yetiştiriciliğine yönelik yatırımlar, Tarımsal amaçlı örgütler için makine parkı yatırımları, Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğine yönelik yatırımlar hibe desteği kapsamındadır. Yatırıma alınan Projeler için 100 bin TL ile 3 Milyon TL arasında KDV hariç %50 hibe desteği verilebilmektedir. 2007-2014 yılları arasında ve 2021-2023 yılları arasında makine ekipman alımlarının desteklenmesi programı 6076 Adet makine ve ekipman projesine ve 3 adet DRON alımına Türk Lirası üzerinden toplam 40.120.432 TL hibe ödemesi yapılmıştır.

Kırsal Kalkınma Bireysel Sulama Sistemleri Desteklemeleri Projeleri kapsamında; Tarla İçi Damla Sulama Sistemi Kurulması , Tarla İçi Yağmurlama Sulama Sistemi Kurulması, Tarla İçi Mikro Yağmurlama Sulama Sistemi Kurulması , Tarla İçi Yüzey Altı Damla Sulama Sistemi Kurulması , Lineer Sistem, Center Pivot Sistemi Kurulması ,Tamburlu Sulama Sistemi, Güneş Enerjili Sulama Sistemi Kurulması , Tarımsal sulama amaçlı güneş enerji sistemleri , Akıllı sulama sistemleri hibe desteklemesi kapsamında plup Proje üst limiti KDV hariç % 50 hibe şeklinde 3.000.000 TL  olup proje son başvuru tarihi 22. Şubat 2024 tür.

Kırsal Kalkınma Sulama Sistemleri Desteklemeleri kapsamında 2018-2022 yılları arasında Toplam tutarı 5.810.000 TL olan 104 Adet proje için 2.905.000 TL hibe ödemesi gerçekleştirilmiştir.

İlimizde bugüne kadar Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlar, Altyapı Yatırımları, Makine ve Ekipman Hibeleri, Bireysel Sulama Sistemleri, Genç Çiftçi Projeleri kapsamında Tüm bu yatırımları için programın başından bugüne kadar Türk Lirası üzerinden 135.050.000 TL Hibe Ödemesi yapılmıştır. Gerçekleştirilen yalnız Ekonomik yatırım projelerinde bugüne kadar 1816 kişi istihdam edilmiştir. Bakanlığımızca yayımlanmış olan Kırsal Kalkınma Destekleri Hibe Programının Ülkemiz, Bölgemiz ve İlimiz tarımsal sanayisine, üreticilerimize ve yatırımcılarımıza hayırlı ve uğurlu olmasını dilerim.”

İl Tarım ve Orman Müdüründen sonra söz alan Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Orhan Şanlı, desteklemelerin konu ve uygulama olarak iç içe geçtiğini, bir seferde yapılan destekleme ile birden fazla ekipman alınabildiğini, önceki yıllarda dile getirilen bazı talepler üzerine yapılan değişiklikleri dile getirmiştir. Şanlı; Desteklemelerdeki en önemli konulardan birinin çiftçinin Projesini başvuru aşamasında eksizsiz ve doğru bir şekilde hazırlaması olduğunu vurgulamış, ardından teknik personelin soruları cevaplaması ile program sona erdi.

Toplantıya Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Tarsim Bölge Müdürü Mehmet Halis Yamak, Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, Havza Ziraat Odası Başkanı Coşkun Genç, Vezirköprü Ziraat Odası Başkanı Aslan Kaya, Salıpazarı Ziraat Odası Başkanı Zafer Ersoy, Samsun Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Başkanı Ömer Baykut, Ilıca Tarım Kredi Kooperatifi Başkanı Seyit Ahmet Ünal, Samsun Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanı Rasim Kaplan, Samsun Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Toker, Tekkeköy Süt Birliği Başkanı Ertuğrul Şenel, İlçe ve Şube Müdürleri, tarım danışmanları, teknik personel ve üreticiler katıldı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER