Samsun'da Fındıkta Alarm Zilleri Çalıyor: Hasat İçin Son Viraj!
TarımSamsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, fındık üreticilerini ana zararlılar olan fındık kurdu ve kahverengi kokarcaya karşı acil mücadeleye çağırdı. Zamanında ve doğru ilaçlamanın, milyonlarca liralık verim kaybını önlemede hayati öneme sahip olduğu vurgulandı.
Samsun'da fındık üreticilerinin yüzünü güldürecek bol bir hasat dönemi için kritik mücadele süreci başladı. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, ilin en önemli gelir kaynaklarından biri olan fındıkta ana zararlılar olan fındık kurdu ve kahverengi kokarcaya karşı alınacak önlemler konusunda üreticileri uyardı. Sağlam, verim kayıplarını önlemek adına zamanında ve doğru ilaçlamanın önemine dikkat çekti.
Fındık Kurdu ve Kahverengi Kokarca Tehdidi
İl Müdürü Sağlam'ın açıklamalarına göre, fındık kurdu meyvelerde beslenme ve yumurta bırakma yoluyla ciddi zararlara yol açarak verim kaybına neden oluyor. Mücadele edilmediği takdirde, meyvelerde 'sarı karamuk' ve 'kara karamuk' olarak bilinen kararmalar meydana geliyor ve pazar değeri kalmıyor. Bir çift fındık kurdunun bile yaklaşık 200 fındık meyvesine zarar verebildiği belirtiliyor.
Yapılan sürvey ve fenolojik gözlemler sonucunda, sahil ve orta kuşakta erkenci çeşitlerin ağırlıkta olduğu bahçelerde 10-14 Mayıs tarihleri itibarıyla, yüksek kuşakta ise 16 Mayıs tarihiyle fındık kurdu mücadele zamanının geldiği tespit edildi. Üreticilerin, bahçelerindeki hâkim çeşitlerin %50’sinin mercimek büyüklüğüne ulaştığı dönemde teknik tavsiyelere uygun olarak ilaçlamaya başlamaları ve uygulamaları 1 hafta ile 10 gün içinde tamamlamaları büyük önem taşıyor.
Kahverengi kokarca zararlısının da fındık için önemli bir tehdit oluşturduğunu belirten Sağlam, bu zararlıyla mücadelenin de aynı dönemde yapılması gerektiğini vurguladı. Fındık kurduna karşı yapılacak kimyasal mücadele, kahverengi kokarca erginlerine karşı da ilk ilaçlama niteliği taşıyacak.
Doğru Mücadele Yöntemleri ve Arı Dostu Uygulamalar
Kimyasal mücadelede başarılı olmak için belirli kurallara uyulması gerektiğini aktaran Sağlam, ilaçlamanın ergin fındık kurdu zarar eşiğine ulaşıldığında, yani 10 ocakta 2 ve daha fazla fındık kurdu ergini bulunduğunda yapılması gerektiğini hatırlattı. Ayrıca, fındık kokarcası için de aynı ocaklarda ortalama 1 erginin bulunması durumunda her iki zararlıya karşı etkili ilaçların kullanılması öneriliyor.
İl Müdürü İbrahim Sağlam, ilaçlama sürecinde arıların korunmasının hayati önem taşıdığını vurguladı. Üreticilere şu uyarılarda bulundu:
- Arıların su içtiği kaynaklara kesinlikle ilaç bulaştırılmamalı.
- Tarım ilaçları uygulamaları, arıların uçuş yapmadığı akşam üzeri veya sabahın erken saatlerinde yapılmalı.
- Öncelikle arılara zarar vermeyen bitki koruma ürünleri tercih edilmeli.
- İnsan sağlığı açısından koruyucu tedbirler alınmalı.
İlaçlamada kullanılacak bitki koruma ürünlerinin yetkili bayilerden alınması, reçete yazma yetkisine sahip kişilerce reçetelendirilmesi ve uygulama yetkisine sahip kişilerce uygulanması zorunluluğu da bir kez daha hatırlatıldı.
Üreticiler, daha ayrıntılı bilgi ve teknik destek için İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvurabilirler. Zamanında ve doğru mücadelenin, fındıkta beklenen verimi ve kaliteyi sağlayarak üreticinin emeğinin karşılığını almasında kilit rol oynadığı belirtildi.
İlginizi Çekebilir