© Tarım Pusulası 2021

Samsun’da Fındık Üreticilerine Önemli Uyarılar: Hasat ve Depolama Tekniklerine Dikkat

Samsun’da 1.249,679 dekar alanda yetiştiriciliği yapılan, ekonomik öneme sahip fındığın üretim sezonu boyunca verim ve kalite artışı sağlamak için budama, gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadele, hasat, harman ve depolama gibi teknik uygulamaların gereği gibi yapılması gerektiğini belirten İl Müdürü İbrahim Sağlam, üreticilere önemli uyarılarda bulundu.

Hasat Öncesi Hazırlık

İbrahim Sağlam, fındık hasadı esnasında üreticilerin dikkat etmesi gereken hususları şu şekilde açıkladı: “Fındık hasadına başlanmadan önce bahçelerde genel temizlik yapılmalıdır. Hasadı güçleştirebilecek yabancı otlar biçilerek temizlenmelidir. Bahçelerimizin önemli bir kısmı karışık çeşitlerle kurulu olduğundan, farklı çeşitler aynı zamanda hasat olgunluğuna gelmemektedir. En uygun yöntem, farklı çeşitlerin ayrı ayrı ve olgunlaştıklarında hasat edilmesidir. Fındıkların hasat olgunluğuna geldiği bazı özelliklere bakılarak anlaşılmaktadır. Bu özellikler; zurufların iyice kızarması, fındık tanelerinin zuruf içerisinde hareket etmesi, sert meyve kabuğunun ¾ nispetinde kızarması ve iç fındığın kendine has sertlik ve tadının olması, sağlam ve dolgun meyveleri taşıyan dalların sallandığı zaman mevcut meyvelerin ¾’ünün daldan dökülmesi ile belirlenir.”

Hasat ve Kalite

Sağlam, hasat olgunluğuna ulaşmadan toplanan fındıkların kalitesiz olacağına dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı: “Hasat olgunluğuna ulaşmadan toplanan fındıklarda sert meyve kabuğu donuk olur, iç kabuğu iyice doldurmaz, buruşuk iç oranı artar ve randıman düşer. Fındığın en iyi hasat edilme şekli, dalların silkelenmesi ile yerden ve bekletilmeden toplanmasıdır. Böylece fındıklar tam hasat zamanında toplanır, randıman ve kalite iyi, ayrıca dal ve dalcıklar ile gelecek yılın tomurcukları da zarar görmemiş olur. File yöntemi ile hasatta, işçilik maliyetleri düşmekte ve ürünün toprakla teması sınırlı olduğundan kalite yönünden avantaj sağlamaktadır.”

Depolama ve Muhafaza

Hasat sonrasında depolama ve muhafaza süreçlerinin de büyük önem taşıdığını belirten Sağlam, şunları söyledi: “Hasatta fındığın kızışmasına neden olan naylon çuval kullanılmamalı, jüt veya fileli çuvallar kullanılmalıdır. Çuvallara toplanan fındıklar harman yerine taşınmalıdır. Harman yerlerinin hafif bir meyil verilerek betondan yapılması uygundur. Harmanlamada fındığın iyice kurumasına özen gösterilmeli, nem oranı kabuklu fındıkta %12’yi, iç fındıkta %6’yı geçmemelidir. Kuruyan fındıklar jüt veya fileli çuvallarda zemini tahta olan depoda yüksek yığınlar oluşturmadan bırakılmalıdır. Depo olarak kullanılacak yerin serin, kuru ve havalanabilir nitelikte olması gerekmektedir. Aksi takdirde, fındıkların kızışma, acılaşma ve küflenme riski artar.”

Fındık Hasat Tarihleri ve Zararlılarla Mücadele

Karadeniz Bölgesi’nde fındık hasadının genellikle Ağustos ayının birinci yarısında başladığını belirten Sağlam, Samsun için belirlenen hasat tarihlerini şu şekilde açıkladı: “2024 yılı için Samsun İli Fındık hasat ve ihraç tarihleri sırasıyla; sahil kuşakta 15.08.2024-22.08.2024, orta kuşakta 08.4.2024-15.08.2024 ve yüksek kuşakta 22.08.2024-29.08.2024 olarak belirlenmiştir. Kahverengi kokarca zararı hasada kadar devam edeceğinden, ürünü korumaya yönelik yapılacak kimyasal mücadelede ruhsatlı BKÜ’ler kullanılmalı ve uygulama ile hasat arasındaki bekleme süresine mutlaka dikkat edilmelidir.”

İl Müdürü İbrahim Sağlam, üreticilere başarı dileklerinde bulunarak, “Bu yılki fındık hasadının ilimiz ve ülkemiz için bol ve bereketli olmasını diliyorum” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER