© Tarım Pusulası

Samsun'da Fındık Rekolte Tahmini Başladı

Samsun'da 2025 fındık rekolte tahmini çalışmaları hız kazandı. İl Müdürü İbrahim Sağlam, fındığın ekonomiye önemini vurgularken, özellikle Temmuz'da Kahverengi Kokarca ile mücadelenin kritik olduğunu belirtti.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinatörlüğünde 2025 yılı fındık rekolte tahmin çalışmaları, Salıpazarı İlçesi Alanyaykın Mahallesi'nde bulunan 134 bin dekar verim çağındaki fındık bahçesinde devam ediyor. Çalışmalara, Salıpazarı Kaymakamı Ahmet Faruk Beyazıt, İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, İlçe Tarım ve Orman Müdürü, Salıpazarı Ziraat Odası Başkanı ile Samsun İli/İlçeleri Fındık Rekolte Tahmin Komisyonu üyeleri katılım sağladı.

Fındık Ekonominin Can Damarı: "Titiz Çalışmalar Yürütüyoruz"

İl Müdürü İbrahim Sağlam, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Samsun genelinde yaklaşık 50 bin fındık üreticisinin 1 milyon 249 bin 679 dekar alanda fındık tarımı yaptığını belirtti. Fındığın il ve bölge ekonomisi için stratejik bir ürün olduğunu vurgulayan Sağlam, rekolte tahmin çalışmalarını büyük önemle ele aldıklarını ve önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da 13 ilçede titizlikle yürüttüklerini ifade etti. Sağlam, sağlıklı üretim planlaması için sahadan alınan verilerin hayati önem taşıdığını ve bilimsel yöntemlerle yürütülen bu çalışmaların, 2025 yılı fındık üretimine dair güvenilir veriler elde edilmesini sağlayacağını dile getirdi.

2025 yılı Fındık Rekolte Tahmini çalışmaları, Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda, oluşturulan Komisyon üyelerinin katılımıyla 26 Haziran 2025 tarihinde başladı. Çalışmalar kapsamında, fındık çeşitlerinin oransal yoğunluğuna göre 13 fındık ilçesinde belirlenen sahil, orta ve yüksek kuşaktaki mahallelerdeki önceden belirlenmiş 87 fındık rekolte bahçesinde, yaklaşık 450 dalda "Çotanak Sayımı Esası"na göre veriler toplanıyor.

Kahverengi Kokarca ile Mücadelede Kritik Dönem: "Temmuz Ayı Çok Önemli"

Sağlam, fındıkta verim ve kalite kaybına neden olan zararlılarla mücadelenin hız kesmeden sürdürüldüğünü de bildirdi. Özellikle 2019 yılından itibaren Samsun'da görülen ve başta fındık olmak üzere meyve, sebze, hububat, mısır, çeltik gibi kültür bitkilerinde önemli ölçüde verim ve kalite kayıplarına yol açan "Kahverengi Kokarca" ile mücadelenin Bakanlığın "Kahverengi Kokarca İle Mücadele Eylem Planı" ve 2025 Yılı Bitki Sağlığı Uygulama Programı kapsamında yürütüldüğünü aktardı.

Sağlam, entegre mücadele prensipleri doğrultusunda ve Kahverengi Kokarca teknik talimatı ile cezbet-öldür yönergesine göre çalışmaların devam ettiğini belirterek, bu yıl üretim sezonunda üreticilerin ruhsatlı bitki koruma ürünleri ile mücadele yürütmelerinin hayati önem taşıdığını vurguladı. Özellikle zararlının yumurta paketlerinden çıkan genç nimflere karşı Temmuz ayının ilk haftası gibi kritik günlerde yapılacak doğru bir kimyasal mücadelenin, zararlı popülasyon yoğunluğunun kırılmasında büyük önem arz ettiğini ve zararlının çoğalmasını büyük ölçüde sekteye uğratacağını planladıklarını ifade etti.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, 2025 yılının fındık üreticileri için bereketli ve yüksek verimli bir yıl olmasını dilediğini, ülkemiz fındık ihracatında da yüksek gelir elde edilmesini temenni ettiğini sözlerine ekledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER