© Tarım Pusulası 2021

Samsun'da Ceviz Üretimi ve Ceviz Güvesi ile Mücadele

Samsun'da Ceviz Üretimi ve Ceviz Güvesi ile Mücadele

Samsun’da toplam 16.579 dekar alanda 2.094 ton ceviz üretimi gerçekleştirildiğini açıklayan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, ceviz güvesi zararlısına karşı önemli uyarılarda bulundu. Sağlam, ceviz güvesinin (Garella musculana) sadece ceviz ağaçlarında beslenerek sürgünlerin kurumasına ve meyvelerin dökülmesine neden olduğunu belirtti.

“Ceviz güvesi larvalarının ceviz meyvesinin yeşil kabuğunun alt kısmında beslendiği, yeşil kabuktan meyve içine girmediği ancak kabuktaki zarar nedeniyle meyvelerde dökülmelere neden olduğu belirlenmiştir” dedi.

Sağlam, ceviz güvesinin biyolojisi hakkında şu bilgileri verdi: “Yumurtaları sarımsı-gri, kırmızımsı-gri renkte, küresel şekilde ve 0.5 mm çapındadır. İlk dönem larvalar krem-beyaz veya sarımtırak-beyaz renkte olup, olgun larvalar 5x15-20 mm boyutlarındadır. Larvaların gelişme süresi 25-40 gündür. Pupa evresi yaklaşık 10 gün sürer. Erginlerin kanat açıklığı 18-23 mm, vücut uzunluğu 8-9 mm’dir. Yumurtalarını genellikle iki meyvenin birbirine değdiği yerlere veya bir yaşındaki sürgünlerin tomurcuklarına bırakırlar.”

“Yapılan sürvey çalışmalarında ceviz güvesinin ilk dönem larvaları haziran ayının ikinci döneminde belirlenmiştir. Larvaların, dallarda taze sürgünlerin ve yaprakların çıktığı yerlerde giriş deliklerinin olduğu ve bu deliklerin etrafında pislikler bulunduğu tespit edilmiştir. Ceviz meyveleri normal büyüklüğüne geldiğinde, 2. döl larvaları cevizin yeşil kabuğuna giriş yaparak burada beslenir. Bir larva birden fazla meyvede zarar yapabilmektedir ve bu tür meyveler olgunlaşma döneminde dökülür.”

Sağlam, ceviz güvesi zararlısının mücadelesinde kültürel önlemlerin büyük önem taşıdığını vurgulayarak, şu önerilerde bulundu: “Zararlının larvalarına karşı tuzak bant olarak oluklu mukavva kullanılmalıdır. Kabuk altında toplanmış pupalar kontrol edilmelidir. Yere dökülen meyveler ve budama artıkları dikkatle incelenmelidir. Özellikle dikim amaçlı bitkiler, aşı kalemleri ve budama artığı dalların nakledilmesi ile zararlı yeni alanlara bulaşabilmektedir. Bu nedenle özellikle yabancı çeşitlerden oluşan aşı kalemleri dikkatle incelenmelidir. Mücadeleye zararlının ilk görülmesiyle birlikte başlanmalı, bulaşık sürgünler ve yere dökülen meyveler imha edilmelidir. Zarara uğrayan sürgünlerin haftada bir budama artıklarıyla birlikte yakılarak imha edilmesi zararlının popülasyonunu önemli ölçüde azaltacaktır.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER