© Tarım Pusulası

Samsun'da Çeltik Sektörü Masaya Yatırıldı

Samsun'da "Çeltikte Sözleşmeli Üretim Sektör Toplantısı" düzenlendi. Toplantıda, çeltik üretiminin mevcut durumu, sorunları ve çözüm önerileri ele alındı.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, çeltik sektörünün önemli paydaşlarını bir araya getiren "Çeltikte Sözleşmeli Üretim Sektör Toplantısı"na ev sahipliği yaptı. Toplantıya, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu, İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünden koordinatörler, il müdür yardımcıları, şube ve ilçe müdürleri, Toprak Mahsulleri Ofisi, Tarım Kredi Kooperatifi, ziraat odaları ve birlik başkanları, çeltik işleme tesisi sahipleri ve üreticiler katıldı.

Toplantıda konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Samsun'da çeltik yetiştiriciliğinin önemine değinerek, "Marmara ve Karadeniz Bölgelerinde uygun ekolojisi ile tarımı yapılan çeltik, ülkemizde ekonomik öneme sahip olacak biçimde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Çeltiğin işlenmiş hali olan pirinç bileşiminde az protein bulundurmasına karşın beslenme için gerekli amino asitlerce zengin olması nedeniyle çeltik, dünyanın birçok yerinde insan beslenmesinde buğdaydan sonra en çok kullanılan tahıl ürünüdür" dedi.

Sağlam, çeltik üretimine verilen destekleri de açıklayarak, "2024 yılında dekar başına mazot desteği 300 TL, gübre desteği 62 TL, havza bazlı fark ödemesi desteği 210 TL ve sertifikalı tohum kullanımı desteği 65 TL olmak üzere toplamda 637 TL destek verilmektedir" ifadelerini kullandı.

2025-2027 yılları için planlanan desteklemeler hakkında da bilgi veren Sağlam, "Bakanlığımız Bitkisel Üretim Planlaması ve Yeni Destek Modeli kapsamında, çeltik üreticisine temel destek, üretimi geliştirme desteği, bireysel ve grup sertifikasyon desteği ile bireysel ve grup sertifikasyon organik desteği ödenecektir" dedi.

Sağlam, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çeltik tohumu dağıtımı yapıldığını ve su kaynaklarının etkin kullanımını sağlayan basınçlı sulama sistemlerinin kullanımının artırılmasının hedeflendiğini de belirtti.

Samsun'da 33 adet çeltik fabrikasının bulunduğunu ve bu fabrikaların çeltik tarımında sürdürülebilirliği sağladığını vurgulayan Sağlam, iklim değişikliği, girdi maliyetlerindeki artış ve mekanizasyona dayanan çeltik tarımında su kontrolünün ve sanayicinin istediği doğru çeşitlerle çeltik tarımının Bakanlık kurumlarının belirlediği oranda ve standartta devam ettirmenin ana hedefleri olduğunu söyledi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu ise, Türkiye'nin bitkisel üretimde dünyada ve Avrupa'daki konumuna değinerek, "Dünyada tarımsal verimlilikte tarım alanlarını iyi kullanan bir ülkeyiz. Ancak, küresel iklim krizi, doğal afetlerin artması, nüfus artışı, daha çok su ihtiyacının oluşması nedeniyle tarımsal üretimde yeni bir planlamaya gitmek zorunda idik ve Bakanlık olarak bunu gerçekleştirdik. Suyu merkeze alan bir tarımsal üretim planlaması ve daha sade, anlaşılır ve güncel bir yeni destekleme modeli oluşturduk" dedi.

Emiralioğlu, çeltik sektöründeki paydaşlarla bir araya gelerek fikir alışverişi yaptıklarını ve onların görüş ve önerilerini aldıklarını belirterek, "Çeltikte sözleşmeli tarım ile teşvik ve desteklerle üretimi arttırmayı planlıyoruz. Çeltiğin önemi son 20 yılda daha da arttı. Çeltik üretimi için su olmazsa olmazımız. Bakanlığımızın yaptığı teşvik ve desteklemelerle sulama alanlarını arttırdık ve üretimde %180'in üzerinde artış gerçekleştirdik" ifadelerini kullandı.

Konuşmasının ardından Emiralioğlu, Bitkisel Üretim Yeni Destek Modeli ve Sözleşmeli Tarım konulu bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda, üreticiyi merkeze alan sözleşmeli bitkisel üretimde, gönüllülük esasına dayalı üretici ve alıcı arasında yapılan yazılı sözleşme ile karşılıklı menfaatlerin korunmasının esas alındığı belirtildi. Sözleşmeli bitkisel üretimin temel kuralları, sözleşmede yer alması gereken hususlar, hukuki boyutu, çiftçi ve alıcı açısından avantajları, düşük faizli kredi kullanımı gibi konularda bilgi verildi.

Toplantı, sunumun ardından karşılıklı soru cevap ve değerlendirmeler ile sona erdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER