© Tarım Pusulası

Samsun'da Balık Avı Yasağı Başladı! İşte Detaylar

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2024-2025 balıkçılık av sezonunun kapanışıyla birlikte 15 Nisan 2025 itibarıyla gırgır ve trol ağlarıyla avlanmanın yasaklandığını duyurdu.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, balık popülasyonlarının korunması ve sürdürülebilir balıkçılığın sağlanması amacıyla 2024-2025 balıkçılık av sezonunun sona erdiğini ve yeni yasakların başladığını açıkladı. İl Müdürü İbrahim Sağlam imzasıyla yayımlanan basın açıklamasında, 15 Nisan 2025 tarihinden itibaren geçerli olacak av yasaklarına ilişkin detaylı bilgiler verildi.

Açıklamaya göre, Karadeniz'de 15 Nisan ile 31 Ağustos tarihleri arasında gırgır ve trol ağları ile su ürünleri avcılığı tamamen yasaklandı. Ancak, Karadeniz'de belirli bir bölgede (Samsun Yakakent Çayağzı Burnu ile Ordu Ünye Taşkana Burnu arasında) 15 Nisan-15 Mayıs tarihleri arasında ortasu trolü ile çaça avcılığına izin verilecek.

Deniz salyangozu avcılığı konusunda da kısıtlamalar getirildi. Tüm karasularında 15 Nisan-31 Ağustos tarihleri arasında algarna ile deniz salyangozu avcılığı yasaklanırken, sadece dalma yöntemiyle deniz salyangozu avcılığı serbest olacak.

Kalkan avı da yasak kapsamına alındı. Tüm karasularında 15 Nisan-15 Haziran tarihleri arasında her türlü istihsal vasıtasıyla kalkan avcılığı yapılamayacak. Parakete ve fanyalı ağlarla kalkan avcılığı ise tüm sezon boyunca yasaklandı. Kalkan avcılığında kullanılacak ağların göz açıklığının ise 400 mm'den küçük olmaması gerekiyor. Av yasağından önce avlanan ve müdürlüklere stok tespiti yaptırılan kalkanların ise yasağın başlamasından itibaren en geç 7 gün içinde pazarlanması zorunlu tutuldu.

Palamut ve torik avı yasağı da 1 Nisan itibarıyla başladı ve 31 Ağustos'a kadar devam edecek. Bu tarihler arasında ağ dalyanları dahil her türlü istihsal vasıtasıyla bu türlerin avlanması yasaklandı. Ancak, 15-31 Ağustos tarihleri arasında çapari ile palamut avcılığı serbest bırakıldı.

İl Müdürü İbrahim Sağlam, açıklamasında Bakanlığın bilimsel, çevresel, ekonomik ve sosyal faktörleri dikkate alarak su ürünleri stoklarını koruma ve sürdürülebilirliği sağlama amacıyla bu yasak ve sınırlamaları uyguladığını belirtti. Yasağın başladığı 15 Nisan'dan itibaren isteyen balıkçıların, getirilen kurallara uymak kaydıyla karasularının bitişiğindeki uluslararası sularda avlanabileceği de ifade edildi. Ayrıca, su ürünleri avcılık tebliğiyle belirlenen düzenlemelere uyulması şartıyla uzatma ağlarıyla su ürünleri avcılığının dönem boyu serbest olduğu vurgulandı.

Yasalara aykırı hareket edenlere yönelik cezai yaptırımlar uygulanacağı da belirtildi. 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu kapsamında idari para cezası, ruhsat tezkerelerinin askıya alınması, ürünlere ve avlanma araçlarına el konulması gibi cezaların uygulanacağı bildirildi. Denetimlerin ise denizlerde, iç sularda, balıkçı gemilerinde, karaya çıkış noktalarında, yollarda, balık hallerinde ve perakende satış yerlerinde ilgili kurumlarla işbirliği içinde sürdürüleceği kaydedildi.

Açıklamada, av yasağı süresince yasak olan türlerin satışının, naklinin ve imalatta kullanılmasının yasak olduğu hatırlatılırken, av yasağı süresince gemilerde ve istihsal yerlerinde her türlü yasak av malzemesi bulundurulmaması gerektiği de vurgulandı. Müdür Sağlam, ideal avcılığın dengeli avcılık olduğunu belirterek, aşırı ve kuralsız avcılığın geleceği ve önemli bir zenginliği yok etmek anlamına geldiğini, iyi bir gelecek için avlanma usul ve esaslarına uyulması gerektiğini ve amacın günü kurtarmak değil, geleceği kurtarmak olması gerektiğini sözlerine ekledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER