Samsun'da Aşılama Faaliyetleri Devam Ediyor
HayvancılıkSamsun'da “2020 Yılı Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Programı” kapsamında, büyükbaş hayvanlarda yapılan Şap, Brucella aşıları ile küçükbaş hayvanlara uygulanan Koyun Keçi Vebası (PPR) ve Brucella aşılama faaliyetleri devam etmektedir. Şap aşılama programı, ilkbahar ve sonbahar programları şeklinde yapılmakta olup 1 Eylül 2020 tarihinde başlayan Sonbahar Şap Aşılama Programı, 31 Aralık 2020 tarihinde tamamlanacaktır.
Konu ile ilgili bir açıklama yapan Samsun Valiliği Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam: “Şap hastalığı, eskiden beri bilinen, ülkeler arası canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz yönde etkileyen, büyük ekonomik kayıplara neden olan, çift tırnaklı hayvanların akut ve çok bulaşıcı viral bir hastalıktır.
Bu hastalığa sığır, manda, koyun keçi domuzların yanında yabani çift tırnaklı hayvanlar duyarlıdır. Hastalıktan korunmada aşılama önemli olduğundan, yetiştiricilerimizin büyükbaş hayvanlarına Şap aşısını mutlaka yaptırması gerekmektedir. Ayrıca sevk edilecek büyükbaş hayvanlar, Şap hastalığına karşı son 12 ay içerisinde en az iki kere şap aşısıyla aşılanmış ve ikinci aşılamanın son altı ay içinde yapılmış olması gerekmektedir.
Aynı şekilde Brucella aşılaması da Brusella hastalığı ile mücadelede önemlidir. Brusella Aşılama Programında, büyükbaş hayvanlarda 3- 6 aylık dişi buzağılar aşılanmakta, küçükbaş hayvanlarda ise 3- 6 aylık dişi kuzu ve oğlaklar ile damızlık erkek hayvanlar aşılanmaktadır. Brucella, koyunlarda yavru atmaya sebep olan, son derece bulaşıcı ve insan sağlığı açısından yüksek risk taşıyan bir hastalıktır ve kayıt altına alınmaktadır.
Koyun Keçi Vebası (PPR) aşılaması programı kapsamında, il genelinde her yıl küçükbaş hayvanlara uygulanmaktadır. Aşılama çalışmalarında yeni doğan genç hayvanlar 3 aylıktan ibaret aşılanacak ve daha önce aşılanmamış ergin hayvanlar da aşılanacaktır. İl dışına sevk edilecek küçükbaş hayvanlarda Veteriner Sağlık Raporu alırken PPR aşısının yapılmış olması şartı aranmaktadır. Aşılama faaliyetleri ile beraber küpeleme çalışmaları da yapılmaktadır.
İlimizde, sözü edilen dönemde;, 263.736 büyükbaş hayvan Şap aşısı ile, 61.511 büyükbaş hayvan Brucella aşısı (S-19) ile, 23.373 küçükbaş hayvan Brucella aşısı (Rev 1) ile ve 62.395 küçükbaş hayvan da Koyun Keçi Vebası aşısı (PPR) ile aşılanmış olup aşılama faaliyetleri devam etmektedir. 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 4. maddesi gereğince yetiştiricilerin hayvanlarını aşılatmaları zorunlu olup aksi yönde hareket edenler hakkında ilgili kanuna muhalefetten 2020 yılı için 13.934 TL idari para cezası verilmesi hükmü mevcuttur.
Aşılama Programları; İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimizce yürütülmektedir. Üreticilerimizin mutlaka hayvanlarına aşı yaptırmaları ve daha ayrıntılı bilgi almak için İl ve İlçe Müdürlüklerimize müracaat etmeleri gerekmektedir. Hayvan yetiştiricilerimizin Aşılama Programlarına göstereceği yoğun ilgi ilimizde Bulaşıcı hayvan hastalıkları ile mücadelemizi kolaylaştıracaktır. Hayvan sahiplerine ve ilgililere önemle duyurulur.” dedi.
İlginizi Çekebilir