© Tarım Pusulası 2021

Samsun Tarım Master Planı

Havza ilçesinde Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın Başkanlığında yapılan bir toplantıda Samsun Tarım Master Planı...

Havza ilçesinde Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın Başkanlığında yapılan bir toplantıda Samsun Tarım Master Planı kapsamında Havza ve Ladik ilçelerinde yapılabilecek çalışmalar değerlendirildi.

Bir otelde düzenlenen değerlendirme toplantınsa Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Havza Kaymakamı Alper Tanrısever, Ladik Kaymakamı Mustafa Temiz, Havza Belediye Başkanı Murat İkiz, Ladik Belediye Başkanı Selim Özbalcı, Samsun Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve muhtarlar katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Havza Belediye Başkanı Murat İkiz, Havza'nın ekonomisinin büyük oranda tarıma dayalı olduğunu belirterek, "Bu master planı elimizde iyi bir veri tabanı olması için önemli. İlçemiz ve İlimizdeki tarımın gelişmesi göçün de önüne geçecektir" dedi.

Ladik Belediye Başkanı Selim Özbalcı ve Ladik Kaymakamı Mustafa Temiz'in konuşmalarının ardından Havza Kaymakamı Alper Tanrısever yapmış olduğu konuşmada Havza'da inşası devam eden Tarımsal Ürünleri İşleme ve Tarım Makineleri İhtisas Organize Sanayinin önemine değinerek, "Bizler halen dedelerimizden kalma geleneksel tarım ile yolumuza devam ediyoruz. Artık geleneksel tarımı bırakıp yeniliklere kendimizi açmalıyız. Tarımsal ürünü üretmek kadar işletmek de önemli. Bu noktada da Havza Tarımsal Ürünleri İşleme ve Tarım Makineleri İhtisas Organize Sanayi önemli rol oynayacaktır" diye konuştu.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise Türkiye 'de ilk olarak tarımla ilgili stratejik planı Samsun'un 2005 yılında yaptığını belirterek şunları kaydetti:

"Bu plan bizlere üç madde üzerinde yoğunlaşmamız gerektiğini gösterdi. Bunlardan birincisi tarım ve tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi, ikincisi uluslararası ticaret ve uzmanlaşmış hizmetleri geliştirmemiz lazım. Üçüncüsü de uzman iş gücüne dayalı bir sanayi geliştirmek. Bu gün burada tarımı masaya yatırıyoruz. Samsun nasıl kalkınacak? İhracat yapacak, uzman iş gücüne sahip bir il olacak ve tarım ve tarıma dayalı sanayisi olacak. Samsun Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde 1 milyon hektar civarında arazi var. Bu arazinin yaklaşık 450 bin hektarı sulanabilir, ekilebilir arazi. Samsun coğrafyasının yarısı ekilebilir ve sulanabilir arazi. Samsun'da tarımı ıska geçemezsiniz. Bizden öncekilerden bu işi daha iyi nasıl yaparız diye çalıştık. Büyükşehir Belediyemiz şu an 150 mahallemizde hizmetlerine devam ediyor. Yaptıklarımızın kalıcı olması için çalışıyoruz. Eğer bu tempo ile devam edebilirsek 3 - 4 yılda ilimizin çehresini değiştiririz. Bundan önce turizm ile ilgili çalışmalarımızı yaptık. Artık turizm ile ilgili ödevimiz var. Fakat tarım ile ilgili bir çalışmamız yoktu. Bu çalışma ile önümüzdeki 3 yıl içerisinde tarım ile ilgili olarak yapacaklarımızı yapmak üzere bir ev ödevimizi birlikte ortaya koyacağız."

Konuşmanın ardından tarımsal gelişimin nasıl sağlanacağı konusunda katılımcıların görüş ve önerilerinin alındığı bölüme geçildi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER