© Tarım Pusulası 2021

Samsun Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Verim Her Yıl Artıyor

Samsun, baraj ve doğal göllerle zengin su kaynaklarına sahip olup, bu kaynaklardan yararlanarak su ürünleri yetiştiriciliği yapan firmaların verimi her yıl artıyor. 2022 yılında 12.378 ton olan üretim, 2023 yılında 13.971 ton’a ulaşarak, 1.573 tonluk bir artışla ülke ekonomisine katkıda bulunuyor.

Toplam 36 adet yetiştiricilik belgesine sahip tesis, Samsun’un su ürünleri yetiştiriciliği üretiminin büyük bir bölümünü karşılıyor. Özellikle Derbent Baraj Gölü ve Yakakent açıklarında Karadeniz’de bulunan tesisleri dikkat çekiyor. Su ürünleri yetiştiriciliği proje kapasitesi yılda 21.108 ton olup, bunun 15.350 tonu alabalık ve Türk Somonu, 5.688 tonu ise levrek üretimine ayrılıyor.

Derbent Baraj Gölü’nde 14, Yakakent’te Karadeniz’de 12 olmak üzere toplam 26 adet su ürünleri yetiştiricilik tesisi faaliyet gösteriyor. Havza, Lâdik ve Vezirköprü ilçelerinde ise küçük ölçekli tesisler bulunuyor. 2023 yılında bu tesislerde toplam 8.771 ton Türk somonu üretimi gerçekleştirildi.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, ilin su ürünleri yetiştiriciliğinin her geçen yıl artış gösterdiğini belirtti. Sağlam, “Samsun, 210 km sahil şeridi ve zengin su kaynaklarıyla dikkat çekiyor. Bu kaynakların sürdürülebilir kullanımı hedefimizdir. Dünya ve ülkemizde avcılık yoluyla elde edilen su ürünleri üretimi azalırken, yetiştiricilik yoluyla üretim ihtiyacı artıyor. Sektörümüz, son yıllarda yaşanan savaş ve ekonomik sıkıntılara rağmen büyümeye devam ediyor ve Tarım ve Orman Bakanlığımızın destekleriyle güçleniyor” dedi.

Samsun, su ürünleri yetiştiriciliği üretimi bakımından ülke genelinde 7. sırada yer alıyor ve sektörde yaklaşık 300 kişi istihdam ediliyor. Samsun’da yetiştirilen su ürünleri yurt dışına pazarlanarak yıllık 45-50 milyon dolar gelir elde ediliyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, sektörün büyümesi ve gelişmesi için destek vermeye devam edeceğini ifade ediyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER