Samsun İçin 55 Tarımsal Hedef!
TarımDaha önce yapılan Samsun İli Tarım Master Planı ve Samsun İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Eylem Planının devamı niteliğinde “Samsun İli Tarımsal Üretim Eylem Planı” toplantısı düzenlendi.
Daha önce yapılan Samsun İli Tarım Master Planı ve Samsun İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Eylem Planının devamı niteliğinde “Samsun İli Tarımsal Üretim Eylem Planı” toplantısı düzenlendi.
Eylem planı ile kırsal alanda refahı yükseltmek, tarımsal üretimde verim ve kaliteyi artırarak istikrarlı gıda arzını sağlamak şüphesiz planlı üretimden geçmektedir. Eylem planında rekabet gücü yüksek, sürdürülebilir bir tarım sektörü için uygun üretim deseni ve sistemlerinin hayata geçirilmesi hedefleniyor. Bitkisel, hayvansal ve su ürünleri üretiminin geliştirilmesi, pazar payı güçlü olan ürün/üretim desenlerinin belirlenmesi, yeni teknolojilerin uygulanması, yaygınlaştırılması ve geliştirilmesini kapsayan toplam 55 Hedef belirlendi.
Plan çerçevesinde Samsun Büyükşehir Belediyesi Atakum Kültür ve Sanat Merkezi Binasında 12.11.2021 Cuma günü bir toplantı gerçekleştirilen Toplantıya; Samsun Vali Vekili Şevket CİNBİR, AK Parti Samsun Milletvekili Orhan KIRCALI, CHP Samsun Milletvekili Kemal ZEYBEK, AK Parti Samsun İl Başkanı Av. Ersan AKSU, CHP Samsun İl Başkanı Fatih TÜRKEL’in yanı sıra Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim SAĞLAM, Samsun TSO Başkanı Salih Zeki MURZİOĞLU, Samsun Ticaret Borsası Başkanı Sinan ÇAKIR, Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan TÜTÜNCÜ, TUYAP Samsun Bölge Müdürü Oğuzhan ÇAMAŞ, Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Ali KORKMAZ, OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem ÖZCAN, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Bülent TURAN, ilçe ziraat odalar başkanları, STK’lar ve üreticilerden oluşan yoğun bir katılım oldu.
Gıda ve Tarımsal Sanayiye yönelik projelerle yatırımcıya ışık tutacak çalışmaların bulunduğu ve İl Müdürlüğünce organize edilen etkinlikte ‘Samsun İli Tarımsal Eylem Planı’ tüm sektör paydaşları ve kamuoyuna tanıtılmış oldu.
Toplantıda konuşan Samsun Vali Vekili Şevket CİNBİR: “Karamsarlığa gerek yok. Gelecek çok güzel olacak. Ufka bakmamız lazım. Geleceğe odaklanmamız, hedefleri iyi belirlememiz, planlarımızı iyi yapmamız lazım. Çiftçisinden mühendisine, muhtarından valisine, meclis üyesinden milletvekiline herkesin bu noktada gönül birliği yapmak durumundadır. Bu anlayışla hayatımızı kazanmaya ülkenin potansiyelini harekete geçirip çabamızı sürdürürsek o zaman Atatürk’ün bu millete hedef olarak gösterdiği muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkacak bir millet olabileceğiz. Olabileceğimize de inanıyoruz.” dedi.
Samsun’un önemli bir tarım potansiyeline sahip olduğunu belirten AK Parti Samsun Milletvekili Orhan KIRCALI: “Son 17 yılda hayvansal üretim değeri yaklaşık 8 kat, bitkisel üretim değeri de 5 kat artan Samsun’umuz yaklaşık 8 milyar liralık üretim değeriyle Karadeniz Bölgesi’nin üssüdür. İlimiz, bitkisel üretim değeriyle Türkiye’de 11.sırada, canlı hayvan değeriyle 21.sırada hayvansal ürünler değeriyle 23.sıradadır. Bu anlamda Samsun Türkiye’de ön sıralarda yer almaktadır. Kaynaklarının etkin kullanımı, mevcut enerjinin hedeflere yönlendirilmesi ve hesap verilebilirlik açısından planlama çok önemlidir. Biz de bu eylem planının hayata geçmesi için birlik ve beraberlikle çalışmaya söz veriyoruz” dedi.
CHP Samsun Milletvekili Kemal ZEYBEK, kalkınma planlarının daha uzun vadeli olması gerektiğinin altını çizerek: “Samsun, dünyanın ve Türkiye’nin en şanslı illerinden biri. Tarımda alt yapı sulamalarına gereken değeri vermesek verimi de bekleyemeyiz. Barajlarımız iyi kullanılmıyor. Biz karı yüksek ihtiyaç duyduğumuz ürünlere yönelmek durumundayız. Soğuk hava depoları gibi dondurulmuş ürünlerin olacağı tesisler olmalıdır. Bunları yapamadığımız sürece tarımda kalkınma hamlesini yapma şansımız azalır” dedi.
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim SAĞLAM ise şunları söyledi: “Yaklaşık 9 milyarlık tarımsal üretim değeri Samsun için yeterli değil. Bu yüzden de bu eylem planını yaptık. Amacımız çiftçimizin birim alanından daha fazla ürün kazandırmak, mevcut kısıtlı olan kuraklığın baş gösterdiği aşamada neler yapabiliriz? Tarımsal inovasyon ve sanayide neler yapabiliriz? 55 hedef içine bunları koyduk. Sadece fındığı üretim dışarı satmak değil, bunun hem inovasyonunu hem de tarımsal sanayisini yapmak bize kazandıracaktır. Biz bu çalışmayı masa başında yapmadık. Pandemi döneminde 17 ilçenin tamamını inceledik. Yaklaşık bin 200 kişi bu çalışmanın içinde yer aldı. Çiftçilerimiz bize güvenin. Ekiplerimize güvenin. Dertlerinize inşallah çare olacağız. Güveninizi inşallah boşa çıkarmayız.” dedi.
İlginizi Çekebilir