Şampiyon Develer Arenaya İniyor
Tarım0
Ege Bölgesi’nin sevilen kış eğlencelerinden olan deve güreşlerinde 2015-2016 sezonu 15 Kasım’da İzmir’in Dikili İlçesine bağlı Kıratlı Mahallesi’nde yapılacak ilk güreşle açılırken son güreş ise 20 Mart’ta İzmir Pınarbaşı ve Balıkesir’in Gökkaya köyünde yapılacak. Aydın’daki ilk güreş ise 22 Kasım’da Karpuzlu’da yapılacak.
Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonu, Aydın merkez Işıklı köyünde yaptığı toplantıda 2015-2016 Deve Güreşleri Takvimini belirlendi. Toplantıya Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonu Başkanı Metin Çetin, Başkan Yardımcısı Aytekin Kaya ile Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgeleri’nden deveciler katıldı.
Gelenek hale gelen deve güreşlerinin bu yılki tarihleri ve güreş alanlarında dikkat edilmesi gereken kurallar belirlendi. Bu yıl 76 tane deve güreşi gerçekleştirileceği kararlaştırılırken Deveciler derneklerinin birleşiminden oluşan Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonu tarafından güreşlerin hangi tarihte nerede yapılacağı belirlendi. Bundan sonraki yıllarda yazılı başvuruda bulunmayan derneklerin de güreş düzenlemesine müsaade edilmeyecek. Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonu tarafından gerçekleştirilen toplantıda 31 Eylül’e kadar deve güreşine katılacak olan komitelerin federasyona 5 yüz TL para yatırmaları ve bu yıl belirlenen güreş takviminin bundan sonraki yıllarda aynı tarihlerde yapılmasına karar verildi.
Dört ay sürecek olan deve güreşlerinde artık isteyen istediği deve ile güreşlere katılamayacak. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, devecilik derneklerine göndermiş olduğu yönetmenlik kapsamında develer güreş ve üretilen develer olarak kayıt altına alınacak. Güreş devesi olarak kayıt altına alınan develer ancak deve güreşlerine katılabilecek.
GÜREŞ SAHASINDA İÇKİ İÇİLMESİNE MÜSAADE EDİLMEYECEK
Deve güreşi sahasında güreşe yakın bölgede mangal yakılması, alkol tüketilmesi yönetmenlikle yasaklandığını ifade eden Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonu Başkanı Metin Çetin, “İnsanların içki içmesi yasak değil ancak, deve güreşinin yapıldığı alanın yakınında içki içilmesi yönetmelikle yasaklandı. Deve güreşlerinde alkol satmak zaten yasak. Yanında alkol getirenler de güreş alanlarında değil de dış alanda içebilir. İnsanların eğlenme haklarını elinden alamayız. Deve güreşinin yapıldığı saha içerisinde alkol tüketimine izin veren komiteler tespit edildiği taktirde bir sonraki yıllarda güreş yapmalarına izin verilmeyecek” şeklinde konuştu.
DEVELER SINIFLANDIRILIP KAYIT ALTINA ALINACAK
Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı deveci derneklerinin bulundukları yöredeki develeri, güreşen ve üretilen develer olarak ayrı statüde kayıt altına alıp sadece güreş develerinin güreşe katılmasına izin vereceğini kaydeden Çetin, “Bu develere bakanlık tarafından bir kimlik verilecek. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri tarafından bu kimlikle de develerin sağlık kontrolleri her yıl yapılacak. Güreşebilir kaydı olan develer güreşebilecek. Önüne gelen deve sahalara girip güreşemeyecek. Bu şekilde Türkiye’deki deve sayısı da belirlenmiş olacak” dedi.
GÜREŞLERE 120 DEVEDEN FAZLASI KATILAMAYACAK
İyi bir güreş yapabilmesi için yüz ile yüz yirmi arasında devenin katıldığı bir arenada güzel bir güreş gerçekleştirilebileceğine dikkat çeken Federasyon Başkanı Çetin, “Deve sayısının az olması veya 120’den fazla olması da handikaptır. Güreş dakikasında yapılmalı ve her deve güreşi de on dakikadan fazla sürdürülmemelidir. Eğer on dakikadan fazla bir güreş sürerse hayvanlara eziyet edilmiş olur. Bu yüzden güreşlerde hayvan sayıları 120’yi geçmeyecek” diye konuştu.
DEVE BAĞDA 3 DAKİKADAN FAZLA YATARSA SUÇ SAYILACAK
Deve güreşlerinde hayvanların korunmasının kendileri için birinci palanda olduğuna işaret eden Çetin, “5 bin 199 sayılı hayvanları koruma kanununa göre hayvanların korunması gerekiyor. Hayvanın canının yandığını fark eden hakemler, mal sahibine bakmadan develeri ayırmak mecburiyetindedir. Kan gördüğünde, ayağı acıdığını fark edince kesinlikle güreşi sonlandırmak zorunda” dedi.
GÜREŞ TARİHLERİ ŞU ŞEKİLDE BELİRLENDİ
Yönetim kurulu üyeleri, deveci dernekleri ve çok sayıda devecinin katıldığı, Işıklı Mahallesindeki Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonunda gerçekleştirilen toplantıda kararlaştırılan deve güreşi tarihleri şöyle: Yılın ilk deve güreşi 15 Kasım 2015 İzmir’in Dikili İlçesine bağlı Kıratlı Mahallesinde; 22 Kasımda Karpuzlu ve İzmir Bergama İlçesi Zeytindağ Mahallesi; 29 kasımda Söke, Atça, İzmir’in Bayındır İlçesi Furunlu ve Kozak Mahallesi, Manisa’nın Gölmarmara İlçesi ve Çanakkale Bafa’da; 6 aralıkta Koçarlı, İzmir’in Çiğli İlçesine bağlı Harmandalı Mahallesi ve Ödemiş İlçesi, Manisa Turğutlu, Muğla’nın Bodrum İlçesine bağlı Güllük Mahallesinde; 13 aralık Didim ve Köşk İlçelerinde, 20 aralık Aydın’ın Buharkent İlçesi, Manisa Sarıgöl, Balıkesir’in Ayvalık İlçesinde; 27 aralık Aydın Efeler’de, Çanakkale’nin Ezine İlçesi, İzmir’in Dikili ve Kemalpaşa İlçesinde; 3 Ocak 2016’da Aydın’ın İncirliova İlçesi, İzmir’in Ödemiş ve Menderes İlçesi, Balıkesir’in Gönen İlçesine bağlı Sarıköy Mahallesi, Muğla’nın Bodrum İlçesinde; 10 Ocak Aydın’ın Germencik İlçesi, İzmir’in Menemen İlçesi, Çanakkale Bayramiç ilçesi, Denizli Sarayköy İlçesinde; 17 Ocakta İzmir’in Selçuk İlçesi, Muğla’nın Yatağan İlçesi ve Çanakkale’de; 24 Ocakta Aydın’ın Sultanhisar İlçesine bağlı Atça Mahallesi, İzmir’in Bayındır İlçesi, Balıkesir’in Bergama İlçesi, Antalya Kumlucu’da; 31 Aralık Aydın’ın İncirlıova İlçesine bağılı Sınırteke Mahallesi, Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde; 7 şubatta Aydın’ın Kuşadası, Yenipazar ilçeleri, İzmir’in Bergama ilçesi ve Çanakkale’nin Biga İlçesinde; 14 şubatta Aydın’ın Kuyucak İlçesi, İzmir’in Tire İlçesi, Balıkesir’in Edremit İlçesi ve Muğla’nın Milas İlçesinde; 21 şubatta Aydın’ın Nazilli, Söke ve Çine İlçesinde; 28 Şubatta Aydın’ın Bozdoğan ilçesi, İzmir Torbalı İlçesi, Manisa Salihli ilçesi, Çanakkale’nin Çan İlçesi ve Antalya’nın Demre İlçesine bağlı Köşkerler köyünde; 6 martta Aydın’ın Köşk İlçesi, Balıkesir’in Karesi İlçesi, Muğla Altonova; 13 martta Aydın’ın Germencik İlçesine bağıl Ortaklar Mahallesi, İzmir’in Bayraklı İlçesi, Balıkesir’in Poyracak Köyü, Denizli’nin Buldan İlçesinde; 20 Mart’ta İzmir Pınarbaşı ve Balıkesir’in Gökkaya köyünde yapılacak.
İlginizi Çekebilir