Salep Orkidesi Yumrularının Ekimi Yapıldı
TarımGıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nce uygulanmakta olan “Itri ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında Bilecik Merkez İlçe İlyasbey Köyünde İl Müdürlüğü tarafından temin edilen salep orkidesi yumruları, Mefail ATEŞ’in kendi imkânlarıyla Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden satın aldığı salep orkidesi yumruları ve yine kendisi tarafından doğadan toplama yoluyla elde ettikleri salep orkidesi yumrularının dikimi gerçekleştirildi.
Demonstrasyon kurulması aşamasında yer temini, toprak hazırlığı, setlerin oluşturulması, sulama sisteminin kurulmasıyla bizzat ilgilenen Mefail ATEŞ ve Oğlu Atahan ATEŞ; “Salep Orkidesi üretiminde başarılı olacağımıza inanıyoruz. Bu yüzden örnek bir çalışma yürütmeyi amaçlıyoruz. İlimiz çiftçileri için alternatif bir ürün olacağını düşünüyoruz. Bu konuda bize katkılarını esirgemeyen başta İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz Sayın Hacı Dursun YILDIZ olmak üzere Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Güven SÖNMEZ ve tüm personeline teşekkür ederiz. Önümüzdeki yıllarda onların da katkılarıyla daha geniş alanlarda farklı ürünler ile çalışmalarımızı yürütmeyi amaçlıyoruz. İlimiz çiftçilerine şimdiden hayırlı olsun” dedi.
İl Müdürü Hacı Dursun YILDIZ konu hakkında yaptığı açıklamada; "Titiz çalışmalarından dolayı Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü çalışanları ile Mefail ATEŞ beye teşekkür ediyorum. İlimizde “Itri ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında; Merkez İlçede salep orkidesi, Bozüyük ilçemizde salep orkidesi ve kekik, Pazaryeri ilçemizde şerbetçiotu ve kekik, Osmaneli İlçemiz ve Yenipazar İlçemizde Arıotu demonstrasyonları yapılmıştır. Ayrıca, eylül ayı içerisinde Oğulotu (Melissa officinalis) fidelerinin Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden temini yapılacaktır. Bu çalışmaları ilimiz çiftçilerine alternatif gelir kaynağı sağlayacak ürünler olması ve Ülke ekonomisine katkı sağlaması yönüyle çok önemsiyorum. 2017 yılı için Itri ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında ürün çeşitliliğinin arttırılmasını ve daha geniş alanlarda çalışmaların yürütülmesini hedefliyoruz.” dedi.
Salep bitkisi ile ilgili bilgiler aktaran İl Müdürü YILDIZ, “Salep yumrusu bitkinin toprak altı organlarından elde edildiğinden çok iyi bir toprak hazırlığı istemektedir. Toprak işlemeden sonra 20-25 cm yüksekliğinde ve 80 – 100 cm genişliğinde sırtlar oluşturulmalıdır. Sırt oluşturmaktaki amacımız uygun tohum yatağı hazırlayabilmek ve kış aylarında yumruların aşırı yağışlarda su altında kalmasını önlemektir. Hazırlanan sırtlar üzerine sıra arası 15 cm ve sıra üzeri 10 cm olacak şekilde yumrular gömülmelidir. Yumrular gömülürken 6-7 cm derine ve büyüme noktaları yukarı gelmesine dikkat etmek gerekir. Yumrular gömüldükten sonra yağışlarla birlikte bitkilerin toprak yüzeyine çıktıkları görülür. Salep bitkisi küçük olduğundan yabancı otlara karşı dikkatli olmak gerekir. En az 2-3 defa elle ot alma işlemi yapılmalıdır. İyi bakım şartlarında bitkiler ortalama 1’e 3 verim vermektedir. Dekara 200-250 kg yumru dikildiği takdirde 600-750 kg arasında verim elde edilmektedir.” dedi.
İlginizi Çekebilir