Ryegrass Demonstrasyonundan Olumlu Sonuç Alındı
TarımYozgat'ta Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce ilk defa kışlık olarak ekilen buğdaygil yem bitkisi İtalyan Çimi Demonstrasyonunun ilk biçimi geniş bir katılımla yapıldı.
İtalyan çiminin ilk biçimine İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, İlçe ve Şube Müdürleri, teknik personeller, bölgedeki hayvancılıkla uğraşan ilgili çiftçiler ve basın mensupları katıldı.
Yapılan demonstrasyon hakkında çiftçilere ve basın mensuplarına bilgi veren İl Müdürü Ziyaattin Özdemir şunları söyledi;
"Yozgat'ta ilk defa ekimini geçen sene yani 2017 üretim sezonunda yaptık ve olumlu sonuçlar aldık. Hayvancılık yapan çiftçilerimizle birlikte bu ürünün ekim ve üretim alanını artırmak amacıyla güzlük olarak 2018 üretim sezonunda ilimizin 5 değişik bölgesinde ekimlerini yaptık.
Nedir Ryegrass bitkisi?
Ryegrass Türkçe adı ile İtalyan çimi;
İlk defa İtalya'da kültüre alındığından bu ismi almıştır.
Tek yıllık buğdaygil yem bitkisidir. Hızlı gelişen yıl içerisinde çok sayıda biçim verebilen yıllık yağışı 400-500 mm olan yerlerde yetişebilen uzun boylu bir yem bitkisidir. Sulu şartlarda gübreye olumlu sonuçlar vermektedir. Besin değeri hemen hemen yoncayla aynı olup tek yıllık olmasına rağmen 2 ila 5 arasında biçim alınabilmektedir. Takriben ekimden 45 ila 60 gün sonra ilk biçimi yapılabilmektedir. Biçimden sonra sulanıp gübrelenerek hava şartlarına bağlı olarak 30-40 gün sonra tekrar biçime gelmektedir.
İtalyan çiminin en ideal biçim boyu 40-50 cm boyunda olduğu dönemdir. Bu dönemde biçilerek sulanmakta ve gübrelenmektedir. Tekrar takriben hava şartları sıcak gittiği takdirde 30-40 günde tekrar biçime gelmektedir.
Yazlık ve kışlık olarak ekilebilmektedir. Kışlık olarak ekim yaptığımız yerler içerisinde ilk defa şu an gördüğümüz Boğazlıyan İlçemiz Yenipazar'daki ekimimiz biçime geldi. Bu demonstrasyon ekimini genç ve önder çiftçimiz Mustafa Özer ile birlikte yaptık. Buranın ekimini İl ve İlçe Müdürlüğümüz teknik personellerimizin kontrolünde 03 Kasım 2017 günü yapmıştık. Gelişimi gayet güzel oldu 1 ay önce üst gübreleme yaptık.
Sonuç görülmektedir. Gayet güzel oldu. İlk biçimini yapıyoruz. Bu biçimden sonra sulayıp gübreleyeceğiz. Bu yıl içerisinde 3 biçim almayı planlıyoruz.
Amacımız hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimizin kaliteli kaba yem kullanması artırmak dolayısıyla daha fazla et ve süt almalarını sağlamaktır.
Besleyici değeri yüksek olan hayvancılıkta direkt otlatmaya uygun olup şişkinlik yapmayan bu ürünün yazlık ve kışlık olarak ekimini hayvancılık yapan tüm çiftçilerimize tavsiye ediyoruz.
Çiftçilerimiz isterlerse Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerimize gelerek ekim ve üretimi ile ilgili bilgi alabilirler. Gerekirse isteyen çiftçilerimize bu ekim alanlarını gezdirebiliriz."
İlginizi Çekebilir