© Tarım Pusulası

Rusya’da Bahar Donlarının Tarıma Zararı Büyük

Rusya’da nisan ve mayıs aylarında etkili olan don olayları, başta şeker pancarı ve meyve ağaçları olmak üzere birçok tarım ürününde ciddi kayıplara yol açtı. Özellikle güney bölgelerde kayısı, şeftali, kiraz ve erik rekolteleri tehlikeye girerken, bazı alanlarda yeniden ekim yapılması gerekiyor. Yetkililer zararın geçen yıla göre daha sınırlı olduğunu belirtse de üreticiler kayıpların yüksek olduğunu söylüyor.

Rusya genelinde etkili olan bahar donları, tarım sektöründe ciddi kayıplara yol açtı. Rusya Şeker Üreticileri Birliği (Soyuzrossahar), nisan ve mayıs aylarında yaşanan don olayları nedeniyle 120 bin hektardan fazla şeker pancarı ekili alanın zarar gördüğünü ve bu alanların yeniden ekilmesi gerektiğini açıkladı. Toplam ekili şeker pancarı alanının 1 milyon hektarı aştığı ülkede, en fazla zarar gören bölgelerin Belgorod, Lipetsk ve Kursk olduğu belirtildi.

Sadece şeker pancarı değil, meyve üretimi de donlardan ciddi şekilde etkilendi. Rusya'nın güney bölgelerinde kayısı, şeftali, kiraz ve erik üretiminin yüzde 50’sinin kaybedilebileceği tahmin ediliyor. Elma ve armut gibi bazı türlerin ise daha az zarar gördüğü bildirildi.

Stavropol bölgesinde yetkililer, meyve ağaçlarının yarısının zarar gördüğünü aktarırken, Kırım’da kayıp oranının yüzde 40’a, Krasnodar bölgesinde ise yüzde 15’e kadar çıktığı ifade edildi. Ancak çiftçilere göre zarar resmi tahminlerin çok üzerinde. Krasnodar’dan çiftçi Nikolay Maslov, “Geç çiçeklenen armut, ayva ve elma dışında neredeyse tüm ürünlerimiz—kayısı, kiraz, incir—dondu. Özellikle erken patates ekenler de büyük zarar gördü” dedi.

Patates üreticileri de donlardan etkilendi. Patates ve Sebze Pazarı Katılımcıları Birliği’nden Tatyana Gubina, sıcak geçen ilkbaharın ardından erken hasat beklentisinin donlarla sekteye uğradığını belirterek, “Bazı bölgelerde—özellikle Bryansk ve Kursk’ta—ekim sonrası filizlenen patates donlardan etkilendi. Merkez bölgelerde ekilen erken patates ise henüz filizlenmedi” dedi.

Meyve bahçelerinde hasar tespit çalışmaları devam ederken, Rusya Bahçecilik Birliği Başkanı Vladimir Tumanov, henüz don olaylarının sona ermediğine dikkat çekti. Tumanov, geçen yılki uzun ve sert donlara kıyasla bu yılki hasarın daha sınırlı olduğunu ancak bazı bölgelerde kiraz ve vişne çiçeklerinin yüzde 50’sinin zarar gördüğünü aktardı.

Rusya Tarım Bakanlığı ise don riskine karşı üreticilerin önceden uyarıldığını ve gerekli önlemlerin alınması için yerel tarım idarelerine talimat verildiğini duyurdu. Üreticilerin, dumanlama, örtüleme, sulama ve aminoasit uygulaması gibi yöntemlerle zararı azaltmaya çalıştığı ifade edildi.

Bakan Oksana Lut’un 5 Mayıs’ta yaptığı açıklamaya göre, donların ilk dalgası başta Krasnodar, Stavropol, Kırım ve Adigey’deki meyve bahçelerini etkiledi. Ancak geçen yıla kıyasla daha az zarar oluştuğu belirtildi. İkinci don dalgasının ise Volga bölgesinde etkili olduğu ve bazı işletmelerde meyve veriminde yüzde 10-15 oranında düşüş yaşanabileceği tahmin ediliyor.

 

Ulusal Tarım Sigortacıları Birliği Başkanı Korney Bijdov ise geçen yıla kıyasla bu yıl don olaylarının daha erken ve kısa süreli olduğunu, bu nedenle hasarın daha lokal ve sınırlı kalmasının beklendiğini belirtti. Bijdov, erken çiçeklenen meyve ağaçları ile üzüm bağlarının risk altında olduğunu, kışlık tahılların ise büyük oranda etkilenmediğini ifade etti.

Tarım eski bakan yardımcısı Leonid Holod ise, 2025 yılında meyve ve meyve ürünlerinin önceki yıllara göre daha az olacağını belirtti. Holod, nisan ayında güney bölgelerde başlayan donların mayıs ayında merkez bölgelerde devam ettiğini ve bu nedenle birçok meyve ağacının etkilendiğini söyledi.

Yetkililer, kesin hasar tespitinin hava koşullarının istikrara kavuşmasının ardından yapılabileceğini belirtiyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER