Rusya Tarım Bakanlığı Buğday ve Mısır İhracat Vergisini Artırdı
DünyaRusya Tarım Bakanlığı, 24–30 Eylül 2025 haftasında buğday ihracat vergisini %32,2 artırarak ton başına 655,6 rubleye yükseltti. Mısır için vergi 1,9 kat artışla 743,1 rubleye çıktı. Arpa ihracatında ise sıfır vergi uygulaması devam edecek.
Rusya Tarım Bakanlığı, hububat ihracat vergilerine ilişkin haftalık güncellemeyi açıkladı. Buna göre, 24–30 Eylül 2025 tarihleri arasında uygulanacak ihracat vergileri önemli ölçüde değişti.
Bakanlık verilerine göre, buğday ihracat vergisi %32,2 artışla ton başına 655,6 ruble olarak belirlendi. Mısırda ise vergi 1,9 kat yükselerek ton başına 743,1 rubleye çıktı. Buna karşın, arpa ihracatında sıfır vergi uygulaması sürecek.
Açıklamada ayrıca, endikatif fiyatların buğday için ton başına 226 dolar, arpa için 207,9 dolar ve mısır için yine 226 dolar seviyesinde hesaplandığı belirtildi.
Rusya, 2021 yılında devreye aldığı “tahıl amortisör mekanizması” kapsamında buğday, arpa ve mısırda esnek ihracat vergisi uygulamasına geçmişti. Bu sistemde vergi, endikatif fiyat ile baz fiyat arasındaki farkın %70’i üzerinden hesaplanıyor.
Uzmanlara göre, son artışlar Rusya’nın tahıl ihracat maliyetlerini yükseltirken, özellikle Karadeniz havzasındaki alıcı ülkelerde fiyat baskısını artırabilir. Türkiye gibi buğday ve mısırda önemli ithalatçı ülkelerin de bu gelişmeden etkilenmesi bekleniyor.
İlginizi Çekebilir