Rusya kapılarını o ürünler için son kez açtı
TarımRusya'nın Türkiye için açıkladığı ekonomik yaptırımların ardından gümrük kapılarında bekletilen tarım ürünleri, ülkeye giriş yapmaya başladı.
Rusya'nın Türkiye için açıkladığı ekonomik yaptırımların ardından gümrük kapılarında bekletilen tarım ürünleri, ülkeye giriş yapmaya başladı. Yaptırımlar, 1 Ocak'tan itibaren geçerli olacağı için bu kapsamdaki ürünlerin söz konusu tarihten sonra Rusya'ya girişi mümkün olmayacak.
Rusya Başbakanı Dimitry Medvedev, Türkiye'ye yönelik uygulanacak yaptırım kararnamesini imzaladı. Kararnameye göre, 1 Ocak itibarıyla Türk beyaz et ürünlerinin yanı sıra domates, soğan, brokoli, karnabahar, salatalık, portakal, elma, armut, çilek, üzüm ve mandalina ürünlerinin ithalatı durdurulacak.
Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Narenciye Tanıtım Grubu Başkanı Ali Kavak, ithalatın durdurulması için daha 1 aylık zaman olduğunu, bu zaman diliminde her şeyin düzeleceğini tahmin ettiğini söyledi.
Kavak, iki ülke arasındaki gergin ortamın yerini sağduyunun, hoşgörünün alacağına inandığının altını çizerek, ülkeler arasında geçmişteki dostluk atmosferinin tekrar tesis edilebileceğini, bunu umut ettiklerini bildirdi.
Şu an Rusya'ya gönderilmek üzere hazırlanan ve gümrüklerde bekletilen malların yavaş yavaş bu ülkeye girmeye başladığını dile getiren Kavak, "Rus gümrüklerinde bir miktar esneme olmaya başladı" dedi.
"ÜRETİCİLER AÇISINDAN PROBLEM OLMAYACAK"
Akdeniz Yaş Meyve, Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Soylu, Rus yetkililerinin 1 aylık süre içerisinde yoldaki ve limandaki ürünleri alacaklarını, 31 Aralık'tan sonra sadece greyfurt ve limonun ithalatına izin vereceklerini anımsattı.
Türkiye'nin narenciye ihracatının yüzde 35'ini Rusya'ya gerçekleştirdiğini, bu yıl da toplam 600-650 bin ton narenciyenin Rusya pazarına ihraç edilmesini hedeflediklerini anlatan Soylu, sene sonuna kadar Rusya'ya ihraç edilecek narenciyenin yüzde 60'ının zaten bu ülkeye gitmiş olacağını, yüzde 40'ının ise başta Doğu Avrupa ve Uzakdoğu olmak üzere diğer ülkeler ile iç pazara sunulacağını söyledi.
Soylu, şu andaki durumun çok vahim görünmediğini dile getirerek, tahsilatlarda bir sorun yaşanmazsa üreticiler açısından problem olmayacağını kaydetti.
"RUSYA BEYAZ ET SEKTÖRÜ İÇİN ÖNEMLİ BİR PAZAR OLMADI"
Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Sait Koca da Rusya'ya ağırlıklı olarak Mekanik Ayrılmış Et (MAE) ihraç edildiğini belirterek, bütün çalışmalara rağmen Rusya'nın beyaz et sektörü için önemli bir pazar olamadığını bildirdi.
Bazı evrak sıkıntıları nedeniyle kasım ayından bu yana Rusya'ya ihracat gerçekleştiremediklerini anlatan Koca, şöyle konuştu:
"Kasım ayından önce de başka evrak sıkıntıları vardı. O düzenlemeyi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yaptı. Tam açıldı, sevkıyata başlayacağız derken bu olaylar gerçekleşti. Rusya bizim gözümüzde ciddi bir pazar idi. Birkaç yıl önce gündemimizde Rusya'ya 500 bin ton ihracat vardı. Çalışmalar yapıldı, altyapılar hazırlandı, ancak Rusya'nın kota vermemesi nedeniyle hiçbir şey satamadık. Bu, Rusya'nın ağzımıza sürdüğü bir parmak bal idi. Zaten Rusya şimdiye kadar MAE dışında ürün almadı. Bu etler de üretici firmalara gittiği için özel bir statü ile pazara girebiliyorduk. Bu yıl 11 ayda giden mal miktarı 8,5 milyon dolar civarında"
İlginizi Çekebilir