'Ruslar bu domatesi yemek zorunda'
TarımŞanlıurfa'da seralarda sebze üreten çiftçiler, Rusya'nın ambargoyu Türkiye'ye değil kendisine uyguladığını ifade ederek, ne şartla olursa olsun Rusya'nın sebze ticaretinde Türkiye'ye bağımlı olduğunu belirtti. Bu konuda oldukça iddialı konuşan Sera-Bir Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Yanmaz, "Rusya ambargosunun bize etkisi ne olur, şunu açıkça ifade edeyim ki Rusya bu domatesi yemek zorundadır' dedi.
Türkiye'nin hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından Rusya'nın Türkiye'den giden tarım ürünlerine ambargo uygulaması Şanlıurfalı seracılar tarafından tepkiyle karşılandı. Sera-Bir Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Yanmaz, Rusya ambargosunun Türkiye’ye ciddi bir etkisi olmayacağını ve Rusya’nın Türkiye’de üretilen domatesi yemek zorunda olduğunu belirtti.
Yanmaz, “Rusya’nın ambargo kriziyle birlikte biz de Sera Üreticileri Birliği olarak geçen gün Antalya’daki fuardan sonra yönetim kurulumuzu topladık. Bu krizle birlikte alacağımız önlemleri konuştuk. Rusya’ya yüzde 60’ını gönderdiğimiz ürünlerin böyle bir ambargoyla karşılaşması bizi başka bir hareket noktasına doğru itmeye başladı. Bizim birliğimize bağlı ürünlerin yaklaşık yüzde 50’sini Rusya’ya gönderiyoruz. Bizim 300 milyon dolarlık bir gelirimiz ve üretim bedelimiz var. Bunun 120 milyon dolarlık kısmı yıldan yıla değişiklik göstermekle birlikte Rusya’ya gönderiliyor. 100 milyon dolara yakın bir kısmı iç piyasada, diğer kalan kısmı da Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Bundan birkaç yıl önce, Ortadoğu’da yaşanan savaş öncesinde biz ürünlerimizi Dubai’ye göndermeye başlamıştık. GAP bölgesinden bu ürünlerimizi özellikle körfez ülkelerine göndermeyi düşünürken savaş nedeniyle bunları Rusya’ya kanalize etmeye başladık. Rusya ambargosunun bize etkisi ne olur, şunu açıkça ifade edeyimki Rusya bu domatesi yemek zorundadır” dedi.
Rusya’nın nisan ve aralık aylarında Türkiye dışında başka ülkelerden ürün alamayacağını belirten Yanmaz, “Bugünden yarına Rusya’nın bu domateslerimizi, ürünlerimizi bir başka ülkeden alacak durumu ve potansiyeli yok; çünkü ürün yok. Özellikle domates için söylemek istiyorum. Biz topraksız kültür üretim seralarında salkım domates üretiyoruz. Rusya bu domateslerimizi aralık ve nisan aylarında bir başka ülkeden alamıyor. Rusya bize ambargo uyguluyor ama bu ürünü başka bir yerden temin edemeyecek. Rusya şu şekilde domates alabilir, o da Avrupa’ya satılan ürünleri oradan alıp iç piyasasına sürer” diye konuştu.
“RUSYA AMBARGOSUNA KARŞI ALTERNATİF ÜLKELER VAR”
Yanmaz, Rusya'nın ambargosuna karşılık başka ülkelere ürün pazarlayabileceklerini ifade ederek “Bazı önlemler almaya başladık. Bu önlemlerin başında kendi ürünlerimizi Rusya’ya bağımlı kalmadan Avrupa pazarlarına ve gemiyle Ortadoğu pazarlarına göndermeyi düşünüyoruz. Avrupa pazarlarında büyük market zincirleriyle görüşüyoruz.
Biz önlemlerimizi alıyoruz, devletimize de güveniyoruz. Biz ürünlerimizi üretmeye devam edeceğiz. En iyi şekilde de pazarlamaya devam edeceğiz. Üreticiler gerçekten çok zor durumda. Üreticilere bakanlık nezdinde destek verilmesi gerekmektedir. Özellikle asgari ücretin artmasından sonra üretici devletin desteğine ihtiyaç duyacaktır. Diğer sektörlere verilmesi gerek desteklerle birlikte özellikle tarım sektörüne daha çok destek verilmeli; çünkü Rus ambargosu en fazla bizi etkiliyor” şeklinde konuştu.
İlginizi Çekebilir