Rus Pazarına İlk O Gidecek
TarımTÜRKİYE’nin Suriye sınırında Rus savaş uçağını düşürmesiyle başlayan krizin, geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya’yı ziyaretiyle son bulması, turizmcilerin yanı sıra yaş sebze ve meyve ihracatçılarını da sevindirdi. Kriz nedeniyle 8 aydır büyük zarar gören ihracatçılar yeni döneme umutlu girdi. Yeni süreci değerlendiren Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Seyyar, oluşan kayıpları rakamlarla anlattı. Rıza Seyyar zararın en kısa zamanda kapatılacağını, Rusya pazarına ilk olarak Ege’nin lezzetiyle ünlü Sultani üzümüyle girileceğini, ardından narenciyenin geleceğini anlattı.
Geçen yıl kasım ayında Türkiye sınırını ihlal eden Rus savaş uçağı, angajman kuralları gereği düşürüldü. Savaş uçağının düşürülmesiyle Türkiye ile Rusya arasında büyük kriz başladı. Rusya’nın yasaklamalarıyla başta turizm olmak üzere birçok sektörün yanı sıra, yaş sebze ve meyve üreticileri de büyük zarara uğradı. Ancak 8 aydır yaşanan kötü süreç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaret ettiği Rusya’da, Devlet Başkanı Vladimir Putin’le bir araya gelip krizin çözümü konusunda anlaşmasıyla geride kaldı.
RAKAMLARLA KAYIPLAR
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin rakamlarına göre, uçak krizinden önce 1 Ocak 2015 ile 31 Aralık 2015 tarihleri arasında Rusya’ya toplamda 3.8 milyar dolar olan ihracatın 741 milyon dolarlık bölümünü yaş sebze ve meyve satışı oluşturdu. Ancak 1 Ocak 2016 ile 31 Temmuz 2016 tarihleri arasındaki 7 aylık sürede toplam ihracat rakamı 1.1 milyar dolar seviyesine indi. Yaş sebze ve meyvenin bu rakamdaki yeri ise 230 milyon dolara düştü.
’HIZLI BİR BAŞLANGIÇ OLMASINI BEKLİYORUZ’
Rusya ile Türkiye arasında krizin sona erdirilmesine yönelik değerlendirmede bulunan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Seyyar, Rusya’ya kriz sonrasında ilk girecek ürünün Ege’nin lezzetiyle ünlü Sultani üzümü olacağını söyledi. Seyyar şöyle dedi:
"Hem Cumhurbaşkanımız, hem de Putin kademeli olarak izinlerin verileceğini açıkladı. Gerekli hazırlıkların tamamlanmasından sonra, yaş üzümle hızlı bir giriş olacak diye bekliyoruz. Bu üzüm de Manisa başta olmak üzere Ege’de yetiştirilen sultani üzümü olacak. Geçmiş dönemde aylık 60 bin ton ihracat vardı. Bu sene bu rakama ulaşamayabiliriz ama, yine de 20 ile 30 bin tona ulaşacaktır. Bunun sonrasında yine Ege’de yoğun olarak yetiştirilen portakal, mandalina gibi narenciye olacak. Narenciyede de en büyük ihracat pazarımız Rusya. Devamında da mevsimsel olarak domates, salatalık, biber olarak süreç işler. Şimdi mevsim yaş üretim sezonu olduğu için böyle, Rusya kendi yetiştirmediği ürünleri bizden ilk başta almak isteyecektir."
KAZAN KAZAN DÖNEMİNE GİRDİK
Rusya’nın Türkiye için önemli pazar olduğunu vurgulayan Rıza Seyyar, uzun vadede Rusya’yla ilişkilerin daha da geliştirilmesi gerektiğini kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çünkü üretim kabiliyetimiz var. Hızlı karar alıyoruz, sonuçlandırıyoruz. Dünya pazarında her noktada Türk işadamları mallar satıyor. Türkiye için kapalı bir pazar yok. Ürettiğimiz bu mallar içinde enerji lazım. Enerjiyi de en kolay tedarik edeceğimiz yer komşularımız. Ortadoğudaki gelişmelerden sonra, Rusya’daki enerji kaynakları Türkiye için daha güvenli. Ruslarla ilişkileri bu nedenle geliştirdiğimiz zaman satacağımız mal da artacak, hem yatırım malları olan sanayi ürünlerini satacağız. Hem de bu ülkede yatırımlar olacak. Daha da gelişecek. İki ülke karşılıklı kazan kazan dönemine girdi. Biz ihracatçılar olarak karamsar değiliz. Tam tersine çok ümitliyiz. Geriye doğru 7-8 ayda yaşanan sıkıntılar yok olacaktır."
İlginizi Çekebilir