© Tarım Pusulası 2021

Resmi Veteriner Hekimlerin eğitimleri başladı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı insanları gıda kaynaklı hastalıklardan korumak amacıyla, veteriner hekimlere uluslararası standartlarda bilgi ve beceri kazandırmak ve mesleki alandaki bilimsel gelişmeleri aktarmak için düzenlediği eğitim çalışmalarına devam ediyor.

İnsanlarda gıda kaynaklı hastalıkların yayılımı konusunda hayvansal gıdaların taşıdığı risklerin ciddiyeti ve öneminin tüm yönleriyle bilimsel olarak kanıtlandığı günümüzde, bu risklerin halk sağlığı üzerinde yaratabileceği olumsuzlukları önlenmek için birincil üretim seviyesinden itibaren tüm üretim zincirinin kontrol altında tutulmasına bağlı. Bu nedenle bilimsel kanıtlara dayalı güncel bir gıda güvenilirliği mevzuatının bulunması ve gıdaların resmi kontrollerinin etkin olarak yapıldığı bir sistemin tesisi Bakanlığın öncelikli stratejileri arasında bulunuyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bu stratejileri kapsamında oluşturulan gıda güvenilirliği kontrol sisteminde tüketicilere güvenilir et arzının sağlanabilmesi için, insan ve hayvan sağlığını tehdit eden risklerin önlenmesi ve kontrolünün tesisi konusunda veteriner hekimlerin görevli. Bu sorumlulukların öneminden dolayı 2010 yılında yayımlanan ve ülkemizde yeni gıda güvenilirliği sisteminin temellerini oluşturan 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’na göre, kesimhanelerde kesim öncesi ve sonrası muayeneler ile et parçalama tesislerinde muayeneleri ve diğer resmî kontrolleri yapmak üzere resmî veya yetkilendirilmiş veteriner hekimlerin görevlendirilmesi zorunludur.

Bu kapsamda görevlendirilen resmi veteriner hekimler Hayvansal Gıdaların Resmi Kontrollerine İlişkin Özel Kuralları Belirleyen Yönetmelik gereği iyi hijyen uygulamaları ve HACCP ilkelerine dayalı prosedürlerin tetkikinden, gıda zinciri bilgisinin incelenmesinden, hayvan refahı kontrollerinden, kesim öncesi ve kesim sonrası muayenelerden, zoonozların ve zoonotik etkenlerin izlenmesi ve kontrolü, hastalıkların tespiti, kalıntı izleme gibi amaçlarla numunelerin uygun olarak alınarak analizlerinin yapılmasının sağlanmasından ve sağlık işareti uygulaması işlemlerinden sorumludur. Resmi veteriner hekimlerin bu görevlerini bilinçli ve etkin bir şekilde yapabilmeleri için mevzuat kapsamında belirlenen konularda yeterli bilgiye sahip olmaları ve gerektiğinde bu bilgiyi devam eden eğitim faaliyetleri ile temin etmeleri gerekiyor.

Bakanlık bu konudaki; resmi kontrolleri yürüten veteriner hekimlerin istenilen düzeyde bilgi ve beceri sahibi olmalarını sağlamak ve böylelikle güvenilir et tedarikinde gerekli kontrolleri en üst düzeyde gerçekleştirmeyi hedeflemekte. Bu amaç doğrultusunda, kesimhaneler ve et parçalama tesislerinde resmi kontrolleri yürütmek üzere görevlendirilen resmi veteriner hekimlere yönelik Antalya’da 11 Ekim 27 Kasım 2015 tarihleri arasında 6 grup halinde eğitim verilecek. Bu eğitim ile resmi veteriner hekimlerinin mesleki yeterlilikleri artacak ve alandaki yenilikleri takip etme imkanı olacak.

Bakanlık düzenli aralıklarla gerçekleştirilen teorik ve uygulamalı eğitimlerle, hayvansal gıdalara ilişkin resmi kontrolleri yürüten veteriner hekimlerin görev yaptıkları alanda bilgi ve becerilerinin uluslararası standartlarda ve bilimsel gelişmeler ışığında daima güncel olmasını hedefliyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER