© Tarım Pusulası 2021

Reis Gıda Siyez buğdayını tanıttı

Reis Gıda 8’inci Feshane Kastamonu Günleri’nde Siyez buğdayını tanıttı

34 yıldır bakliyat sektörünün lideri olarak tüketiciyi yüzde 100 yerli tohumdan üretilen ürünlerle buluşturan Reis Gıda, Feshane Kültür ve Kongre Merkezi’nde bu sene 8’incisi düzenlenen Feshane Kastamonu Günleri’ne sadece Kastamonu yöresinde yetiştirilen Siyez buğdayını tanıttı. Tarihte ilk kez Hitit ve Frigler tarafından tarımı yapılan bir buğday çeşidi olan Siyez buğdayından yapılan birbirinden lezzetli yöresel yemekleri ziyaretçilerle paylaşan Reis Gıda, ziyaretçileri kısa bir Kastamonu turuna çıkardı

Kastamonu Valiliği bünyesindeki Kastamonu Tanıtım, Turizm ve Çevre Komisyonu’nun Başkanı olan Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, Kastamonu mutfağının başta Türkiye olmak üzere tüm dünyada tanıtılmasına yönelik projelere imza attıklarını belirterek gastronomi turizminin önemini vurguladı.

Binlerce yıllık tarihi ve kültürel zenginlik

Dünyada ortalama 1.2 trilyon dolar olarak ifade edilen turizm gelirinin yaklaşık yüzde 30’unun gastronomi turizminden sağlandığını kaydeden Mehmet Reis, konuya ilişkin şu açıklamada bulundu:

“Gastronomi turizmi, dünya turizm gelirinden yüzde 30 gibi çok büyük bir pay alıyor. Bu oran, yöresel yemek kültürünün, hem kültürel zenginliğimizi yaşatabilme hem de ülke ekonomisine katma değer sağlama noktasında ne kadar önemli bir yeri olduğunu gözler önüne seriyor. Kastamonu, binlerce yıllık tarihi ve kültürel zenginliğe sahip. Bu zenginliğimiz içinde, yemek kültürümüzün yeri tartışılamaz…Yapılan derleme çalışmalarına göre, Kastamonu’da tespit edilen 812 çeşit yemekten, 500 tanesi Anadolu’nun diğer yörelerinde bilinmiyor. Bu zenginliğimizi, önce ülkemize, ardından dünyaya anlatmamız gerekiyor. Nitekim günümüzde, mutfak kültürlerini tanımaya yönelik gastronomi seyahatleri gittikçe artıyor. Turistler, gittiği bölgenin veya ülkenin mutfağını merak ediyor. Kastamonu’nun bir zenginliği de Taşköprü Sarımsağıdır. Taşköprü sarımsağından daha yüksek standartta verim alınabilmesi için Reis Gıda olarak çiftçilerimizle el ele vererek, "iyi tarım uygulamaları" ile “yerli sarımsak tohumu” ekimi yapıyoruz. Bu konuda Kastamonu Üniversitesi ile üniversite- sanayi işbirliği kapsamındaimzaladığımız protokol ile Taşköprü Sarımsağında ilk kez yapılacak bilimsel bir çalışma başlattık. Sarımsağın yetiştirme dönemindeki önemli problemlerine, bilimsel yöntemler ışığında çözüm yolları araştırıyoruz.”

Yöresel kimlikleri yaşatmak için…

Kastamonu’nun yöresel yemeklerini tanıtmak için çaba sarf ettiklerini belirten Mehmet Reis, sadece Kastamonu yöresinde yetiştirilen Siyez buğdayının, kendine has yöresel kimliğini Türk yemek kültüründe yaşatmayı hedeflediklerini belirtti. Reis, ”Yöresel mutfak mirasımızı tanıtmaya yönelik, yeni projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz.” dedi.

Hititler’den miras kaldı

Hititler’e başkentlik etmiş olan Hattuşaş’ta yapılan kazılarda kral mezarlarında kömürleşmiş Siyez buğdayı kalıntılarına rastlandığını anlatan Mehmet Reis, “Siyez buğdayı Türkiye'de sadece Kastamonu yöresinde, özellikle de İhsangazi, Seydiler ve Devrekani ilçeleri civarında yetiştirilmektedir. Kastamonu yöresinde 14 bin dekar Siyez Buğdayı ekim alanı bulunmaktadır. Türkiye tarımı için çok önemli bir yöresel miras olarak gördüğümüz Siyez buğdayı geleneksel yöntemle üretilmesi itibariyle de, tarımımız için büyük bir ayrıcalık yaratıyor. Ancak Türkiye’de çok iyi bilinmeyen Siyez buğdayı, dünyada çok rağbet görüyor. Biz Reis Gıda olarak yöremizin bu kendine has ürününün kıymetini çok iyi biliyoruz. Bu kıymetli ürünümüzü sadece hemşerilerimizin değil tüm halkımızın tanıması için çaba sarf ediyoruz. Bunun için başta Metro Marketler olmak üzere çok sayıda markette paketlenmiş olarak satışa çıkardık. Ülke topraklarımızın tarihini ve kültürünü yansıtan Siyez buğdayının tanıtımına yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER