© Tarım Pusulası 2021

Ramazan'da tok hissettiren çay

Bu yıl Ramazan ayının senenin en uzun günlerine rastgelmiş olması nedeniyle oruç tutanları zorlu bir süreç bekliyor. Prof. Dr. Erdem Yeşilada, bu süreci rahat geçirmek için “ mayıs papatyası” “melisa” ve “rezene” bitkilerinden oluşan bitki çaylarının içilmesini ve yemeklerin yavaş yenilmesini öneriyor.

Ramazan ayında gerek sahurda ve gerekse iftarda aşırı tüketilen yiyeceklerin çoğu zaman sindirim sisteminde sorun oluşturduğunu vurgulayan Prof. Dr. Erdem Yeşilada, yiyeceklerin miktarının fazla olmaması ve mümkün olduğunca yavaş yenilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

“Bitkilerden destek almak şart”
Ramazan ayı boyunca rahat ve sağlıklı bir şekilde oruç tutmak için mutlaka bitkilerden de destek alınması gerektiğini vurgulayan Yeşilada, “Sahurda bir demlik taze kaynatılmış su içerisine birer poşet mayıs papatyası, melisa ve rezene ilave edilerek hazırlanan çay karışımının şekersiz olarak içilmesi, gün içerisinde mide ve bağırsak şikayetlerinin hafifletilmesinde yardımcı olabilir” diyor.

Melisa, açlık hissinin oluşturduğu gerginliği engelliyor
“İftar yemeğinden sonra ise bu defa birer poşet tıbbi nane ve gerçek melisa ile hazırlanan çayın aynı şekilde şekersiz içilmesini öneririm. Tıbbi nane, bizim evde yemeklere ilave ettiğimiz naneden farklı bir türdür. Mide asidi ve safra salgısını artırarak sindirimi kolaylaştırır. Tıbbi naneyi sahurda önermeme nedenim ise sindirimi hızlandırarak gün içerisinde acıkmaya yol açabilmesidir. Ancak reflü hastalarında nane çayı içilmesi önerilmez. Bu kişilerde yine Alman papatyası ve rezene çayı tercih edilmeli” diyen Yeşilada, demlik içerisine ilave edilecek gerçek melisa poşet çayının gün boyu açlığın verdiği gerginlik hissini gidererek, sindirime yardımcı olarak mide ve bağırsaklarda rahatsızlık verecek gaz oluşumuna, gerginlik ve ekşimelere engel olacağını vurguluyor.

Bu yararların görülebilmesi için öncelikle bitki çayı hazırlanmasında kullanılacak bitkilerin tarım ilacı, çevresel toksinler gibi riskler taşımadığına emin olunması gerektiğinin altını çizen Erdem Yeşilada, “Aksi takdirde, tarım ilacı ya da toksinlerin yol açabileceği ağrı, bulantı ve kramplar oruç süresince sizi her zamankinden çok daha fazla olumsuz etkileyebilecektir. Bu nedenle mutlaka kalitesine güvenilir ürünlerin kullanılmasını öneririm” diyor.

Rezene açlık hissini azaltıyor
Yapılan bilimsel çalışmalar Rezene meyvelerinin birçok yararlı etkisini ortaya koyuyor. Bu çalışmalar arasında en çok dikkat çeken kısım, sindirim sistemi üzerindeki spazm giderici etkisi. Özellikle sindirim sisteminde düz kas tabakasını gevşetmesine bağlı olarak sindirime yardımcı olmakta, midedeki gerginlik ve ekşime gibi şikayetlerin giderilmesini sağlamaktadır. Dolayısıyla, akşam iftardan sonra Rezene çayı içilmesi tüm gün boyunca kasılmış olan midenin rahatlamasını sağlayacak, bu sayede iftarda yenilen yemeklerin daha kolay sindirilmesine yardımcı olarak, mide ve bağırsaklarda rahatsızlık verecek gaz oluşumunu engelleyecektir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER