Ramazan ayında halkımız ekmek bile yiyemeyecek
SiyasetCumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Ramazan ayında halkın ekmek bile alamayacak duruma geldiğine dikkat çekerek buğday üretiminde derinleşen sorunlara mutlaka çare bulunması gerektiğini söyledi.
"YERLİ ÇİFTÇİYE TALKIM, RANTA SALKIM"
Türkiye'nin yıllık ortalama 18-19 milyon ton buğday ürettiğini, her yıl ortalama 10 milyon tonluk da ithalat yaptığını ifade eden Barut, "AKP iktidarı döneminde 70 milyon tonluk buğday ithalatına 20 milyar dolar ödendi. Geçen sene AKP ülkemizi buğdayda dünyanın ithalat şampiyonu yaptı. Çiftçinin mazottan gübreye maliyetleri 3 kat artarken buğdayın tonunu 2250 liradan alan AKP iktidarı tonu 438 dolara yani 6650 liraya, 3 kat daha fazla fiyatla ithalat yapıyor. Çiftçiye talkım, ithalat ve ranta salkım veriyorlar" dedi.
"RAMAZANDA EKMEK ALAMAYACAĞIZ"
Buğdayda ithalatın önünü sonuna kadar açan AKP iktidarının yerli çiftçinin mazot, gübre, zirai ilaç, tohum gibi üretim maliyetlerine destek çağrısına kayıtsız kaldığını dile getiren Ayhan Barut, "Çiftçiden tonu 2250 liraya buğday alan ancak tam 3 kat fazla fiyatla ithalat yapan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) son kararıyla ekmeklik buğday fiyatını yüzde 22 artırarak anlaşmalı un sanayicilerine satılan ekmeklik buğdayın ton fiyatını 3 bin 210 liraya çıkardı. Bu zam tüketicinin alacağı ekmeğin daha da zamlanacağı demektir. Kuru ekmeğe muhtaç ettiler halkı, Ramazan ayında fiyatlara zam yansıyacağı için onu da alamayacağız artık" diye konuştu.
"AÇLIK KRİZİ YAKLAŞIYOR"
Geçen yılın verilerine göre buğday üretiminin yüzde 13.9 oranında azalarak yaklaşık 17.7 milyon tona düştüğünü bildiren Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Ülke tarımı maalesef AKP iktidarında tam olarak dışa bağımlı hale getirildi. 2002 yılında Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) içindeki tarımın yüzde 10.3 olan payı 2021'de yüzde 5'in altına düştü. 2002 yılında üreticilerin sadece bankalara olan borcu 2.4 milyar lira iken şimdi bankalara olan çiftçi borcu 160 milyar liraya çıktı. Çiftçinin finans kuruluşlarına, tarım kooperatiflerine, piyasaya olan borcu hariç üstelik. Ürettiğinden para kazanamayan ve borcu sürekli artan çiftçi tarımsal üretimden uzaklaştırıldı. Gübreden mazota tüm girdi maliyetleri arttı, ürün para etmedi. Çiftçi bu sene fahiş artan gübre fiyatı nedeniyle tarlasına gübre atamadı. Bu rekolte ve verim kaybı demektir. Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle ithalat sorunu da artıyor. Bu buğdayda krizin giderek büyüdüğünü, açlığın kapıda olduğunu gösteriyor. İthalata dayalı ekonomi ve tarım modelinden vazgeçilmesini istiyoruz. Bu gerçekleri görün, buğday üreticisine, tüm çiftçilere üretmesi için destek verin. Eğer çiftçi üretmezse halkımız da tüketemez. AKP iktidarını adım atmaya çağırıyoruz."
İlginizi Çekebilir