© Tarım Pusulası 2021

Rafine gıda yemek kanser riskini arttırır mı?

Kanser günümüzün en ciddi sağlık problemleri arasında yer alıyor. Her yıl binlerce insan vücudun çeşitli bölgelerinde görülen kanser yüzünden hayatını kaybediyor. Bu hastalığın yoğun bir tedavi süreci gerektirdiği ve sadece tedavinin bile ciddi bir fiziksel ve psikolojik yorgunluğa sebep olduğu bilinmekte. Ancak belli hususlara dikkat ederek kanseri önceden engellemek mümkündür.

Yanlış beslenme kansere yol açan temel etkenler arasında yer alıyor. Vücuda doğru vitaminlerin alınmaması bağışıklığı azaltıyor ve hücrelerin onarımını engelliyor. Uzmanlar bilhassa fast-food adı verilen hazır yiyeceklerin, işlenmiş gıdaların, kola gibi içeceklerin kansere yol açtığı konusunda sık sık uyarı yapıyor. Belli ürünler tüketerek vücudu daha sağlıklı kılmak ve kanser riskinin önüne geçmek hiç zor değil.

Rafine Gıda Nedir? Neden Uzak Durulmalıdır?

Belli bir katkı maddesi eklenerek oluşturulan gıdalar rafine olarak alınır. Endüstriyel gıda olarak da bilinen bu ürünler çeşitli kimyasal maddeler içermektedir. Ne yazık ki birçok kişinin gündelik beslenmesinde önemli bir yer tutuyor hatta çocukların dâhil bu gıdaları sıklıkla tükettiği biliniyor. Aşağıdaki ürünler rafine gıdalara örnek gösterilebilir:

Belirtildiği gibi, bu ürünler kimyasal katkı içeriyor. Her ne kadar doğal oldukları ve herhangi bir yan etkiye sahip olmadıkları söylense de yalnızca ürün ambalajındaki “içindekiler” kısmına bakarak bunun yanlış olduğunu görmek mümkün. Bu tür gıdaların sürekli olarak tüketilmesi vücudun hücreleri yenileyebilmesine engel olacaktır.

Hangi Gıdalar Tüketilmelidir?

Gündelik beslenmeyi mümkün olduğu kadar doğal besin ürünleriyle yapmak gerekir. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı veya çavdar ekmeği tercih etmek iyi bir seçim olacaktır. Ayrıca hazır meyve suları yerine evde yapılan ürünler kullanılabilir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER