© Tarım Pusulası 2021

Projeler Yatırıma, Yatırımlar Üretime...

Kredi Garanti Fonu Erzurum Şube Müdürü Mehmet Erol ŞAHİNER ile röportaj yaptık? Kuruluş ve sağladığı krediler ile kredi koşullarına ilişkin konuştuk.

- Kredi Garanti Fonu'nun kuruluş amacı ve faaliyetlerinden bahseder misiniz?
Öncelikle şunu belirtmek isterim. KGF, Bakanlar Kurulu'nun 14 Temmuz 1993 tarih ve 21637 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 93/4496 sayılı kararına istinaden faaliyet gösteren ACEM (Avrupa Karşılıklı Garanti Kuruluşları Birliği) üyesi Türkiye' deki ilk ve tek "KREDİ KEFALET" kuruluşudur.
Ortaklık yapısı; başta TOBB, KOSGEB olmak üzere TESK, TOSYÖV, MEKSA gibi mesleki kuruluşlar, Kamu ve Özel Bankalar ve Finans Kuruluşlarıdır.
Bilindiği gibi tüm dünya ülkelerinde ekonomilerinin en önemli parçasını KOBİ'ler oluşturmaktadır. Ancak KOBİ'ler yapısal nedenlerden kaynaklanan sorunlar ya da finans kuruluşlarının mevzuat ve uygulamaları gereği finansmana erişimde zorlanmaktadır. Özellikle finansman ihtiyacı olan firmaların kredi kuruluşlarına teminat verememesi önemli bir sorun teşkil etmektedir. İşte KGF KOBİ'lerin alacakları krediye teminat olmaktadır. KOBİ'lerin krediye erişimini sağlamaktadır. Ayrıca kredi kuruluşlarına teminat verse dahi mali kayıtlarından kaynaklanan nedenlerle ihtiyacı olan limit,  kredi kuruluşlarınca sağlanamadığından KGF KOBİ'lerin ihtiyacı olan finansmana erişmelerini de sağlamaktadır.
KGF, BCH, Aylık Eşit Taksitli, Yatırım, İşletme, İhracatın ve ithalatın finansmanında her türlü nakdi kredilere ve gayrinakdi kredilere kefalet vermektedir.
Özetleyecek olursak KGF, KOBİ'lerin alacakları kredilerin büyük bölümü için kredi kuruluşlarına kefalet veren KOBİ'lerin bankalardan kredi kullanmasını sağlayan bir kefalet ya da diğer bir ifade ile  gayrinakdi  kredi kuruluşudur.
-Kredi Garanti Fonundan Kimler Faydalanabilir?
KGF, iç ve dış ticaret faaliyeti gösteren KOBİ vasfındaki tüm firmalara, tarımsal işletmelere, bireysel çiftçi olarak faaliyet gösteren firmaların krediye erişimini sağlamaktadır. Daha da açacak olursak; ticaret odalarına, esnaf odalarına ya da benzeri meslek odalarına kayıtlı KOBİ'ler ile İl-İlçe Tarım Müdürlüklerine kayıtlı ÇKS belgesi olan tarımsal firmalar, aile işletmesi şeklinde faaliyet gösteren bireysel çiftçiler KGF kefaletinden yararlanabilmektedir.
- Kredi Garanti Fonu'nun Çiftçilere Yönelik Destek Limiti Ne Kadardır?
KGF'nin vereceği kefalet tutarı bireysel çiftçiler dahil firma başına öz kaynaklardan 1.000.000 TL'dir. Hazine kaynağından 1.500.000 TL olmak üzere 2.500.000 TL'dir.  2.500.000 TL kefalet verilemesi durumunda banka firmaya en az 3.250.000 TL kredi açmak zorundadır. Tabi söylediğim rakamlar üst limittir. Limitler işletmelerin kapasite ve ihtiyacına göre belirlenmektedir. Örneğin 20 başlık besi ahırı olan bir tarımsal işletme besi faaliyeti için 20 hayvan bedeli kadar kredi alabilmektedir.
Bir önemli hususu daha belirtmekte yarar görüyorum;  KGF bankalar ve finans kuruluşları ile risk paylaşım esasına göre çalışmaktadır.  Yine örnekleyelim; öz kaynaklarından diyelim ki bir işletme 500.000 TL kredi açılacaksa KGF en çok %80'i olan 400.000 TL'nin teminatını oluşturmaktadır. Yani 100.000 TL risk bankaya aittir. Hazine Kaynağından ise kredi tutarının %75'ine kefalet vermektedir.
- Kredi Garanti Fonu' nun KOBİ' ler ve çiftçiler için avantajı nedir ?
İktisat da bir teori vardır "Firmalar yabancı kaynak olmadan faaliyetlerine devam edemezler" şeklinde. Gerçekten firmaları hatta bireysel olarak toplumu incelediğimizde yabancı kaynaksız faaliyet göstermemiz, yaşamamız zor gözükmektedir. Bugün hepimiz az çok borçlanıyoruz, vadeli mal alıyoruz, arkadaşımızdan borç alıyoruz. Bunların hepsi yabancı kaynak olduğu gibi genel manada birer kredidir. Buradan yola çıkacak olursak KOBİ'lerin ve çiftçilerin yabancı kaynaksız faaliyet göstermelerinin zor olduğu sonucu çıkıyor. Günümüzde de en önemli ve yasal yabancı kaynak banka kredileridir. KGF, KOBİ'lerin ve bireysel çiftçilerin Banka Kredisine erişimini sağlıyor.
​- Kredi Garanti Fonu tarafından yapılan desteklerin geri dönüşlerinde faiz uygulanıyor mu?
KGF belirttiğim gibi risk paylaşım esasına göre KOBİ ve çiftçilerin krediye erişimini sağlıyor. Bankalar tabiî ki mevzuatları ölçüsünde faiz alıyorlar. Ama bilindiği gibi tarımsal kredilerde faiz sübvansiyonu uygulandığı gibi zaman zaman faizsiz krediler de verilebiliyor.
Kredi Garanti Fonunun Erzurum ilinin tarımsal ekonomisine katkıları nelerdir?
Bugün TKDK, IPARD Projeleri kapsamında birçok süt sığırcılığı, besicilik iş kolunda faaliyet gösteren tarımsal işletmelerin krediye erişimi KGF aracılığı ile olmuştur. Tesis inşaat yapımı, tarımsal makine ekipman ve hayvan alımına yönelik olarak destek verdiğimiz firmalar vardır. Ayrıca aile işletmesi şeklinde faaliyet gösteren bireysel çiftçiler de KGF' den yaralanmıştır. Ayrıca işletmelerin yem alımları için kredi kullanımlarına KGF kefalet vermiştir. KGF'den yararlanan balık yetiştiricileri, arıcılık ile iştigal eden firmalarımız da mevcuttur.
Krediler bankaca ve kuruluşumuzca belirlenen vadeler doğrultusunda ödenmektedir. Ödemeyen firmaların kredileri KGF'ce tazmin edilmekte olup, banka ve KGF'ce yasal takibe geçilmektedir.  KGF kefaleti ile farklı işkollarında faaliyet gösteren esnaf, üretici, hizmet, ticaret ve pazarlama yapan firmalar, inşaat taahhüt firmaları, ithalatçı ve ihracatçı firmalar, genç ve kadın girişimciler, tarımsal firmalar ve bireysel çiftçiler yararlanmaktadır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER