© Tarım Pusulası 2021

Piyasadaki belirsizlik gıda fiyatlarını artırıyor

Et ve süt fiyatlarındaki artışın piyasalardaki belirsizlikten kaynaklandığını savunan Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Karakuş, "Yatırımcı şu an ürkek; ürkek piyasada her şey dalgalı olur. Gıdaya karşı oluşturulan politikalar işlemiyor" dedi

Türkiye Yem Sanayicileri Birliği (TÜRKİYEM-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Ülkü Karakuş, et ve süt fiyatlarındaki artışın piyasalardaki belirsizlikten kaynaklandığını söyledi.

Fiyatlardaki artışa farklı sebeplerin neden olabileceğine dikkati çeken Karakuş, "2014-2015 yıllarında bizi sarhoş eden bir kur artışı var. Yüzde 6-7 enflasyon hedefi olan bir ülkede, 3 ayda yüzde 25-30 civarındaki artış, azalış tüccarı, sanayiciyi sarhoş ediyor. 2015 yılının ilk çeyreğinde enflasyon ortalama yüzde 8 oldu ancak gıda ürünlerinde yüzde 14 gibi bir rakam var" dedi.

"GIDAYA KARŞI OLUŞTURULAN PARA POLİTİKALARI İŞLEMİYOR"

"Et ve Süt Ürünleri Fiyatları Paneli"nde konuşan Karakuş, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı önderliğinde Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi kurulduğunu belirterek, gıdaya karşı oluşturulan para politikalarının işlemediğini söyledi.

Karakuş, enflasyon sepetinde gıda ve içeceklerin payının yüzde 25 olduğunu, bunun 3'te 1'lik kısmının ekmek, dana eti, peynir ve domatesten oluştuğunu kaydetti.

Karakuş, yatırımcının şu anda ürkek olduğunu, ürkek piyasada da her şeyin dalgalı olacağını savundu. Merkez Bankası'nın hedeflediği ve gerçekleşen olayların sadece 2010'da tuttuğunu söyleyen Karakuş, "Bu yılda ilk 4-5 aya baktığımızda yüksek bir enflasyon rakamı geleceğini görüyoruz ama hedef 5'te duruyor. Yüzde 5 hedef ama onun yüzde 60 üstünde bir gerçekleşme bunlar çok büyük makroekonomik dengesizlikler" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği (TZYMB) Genel Başkanı Fehmi Kiraz ise 11 aylık süreçte, et fiyatlarında yaklaşık yüzde 26-27'lik değişiklik gördüklerini, süt ürünleri fiyatlarında da buna paralel olarak değişiklik yaşandığını belirtti. 

"KREDİ KULLANAN BİR SEKTÖR HALİNE GELDİK"

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği (BESD-BİR) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sait Koca ise piliç eti fiyatlarının enflasyonun ve yem fiyatlarının altında seyrettiğini ifade etti.

Sektörün son yıllarda para kazanamadığını savunan Koca, üretim yapılabilmesi ve mevcut çarkın döndürülmesi için devamlı kredi kullanan bir sektör haline geldiklerini dile getirdi. Koca, piliç eti tüketimin arttırılması için çabaların yoğunlaştırılması gerektiğini vurguladı.

Ulusal Kırmızı Et Konseyi Genel Sekreteri Kerem Demirel, 2014 yılı itibarıyla kırmızı et fiyatlarında belirgin artış görüldüğünü söyledi. Canlı besi hayvanı tedariki güçlüğü nedeniyle yaşanan fiyat artışının, tüketiciye yansıdığını belirten Demirel, "Nisan 2014 ile 2015 dönemini kıyasladığımızda, dana fiyatlarında yüzde 26,09'luk bir artış görülmektedir" dedi. 

Demirel, et fiyatlarındaki artışın uzun vadede dengelenmesi için kombine ırkların ülke genelinde yaygınlaştırılması gerektiğini savundu.

"SÜT EYLEM PLANI HAZIRLANMALI"

Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Derneği (ASÜD) Genel Sekreteri İsmail Mert de halen 18,5 milyon ton civarında süt üretildiğini ve bu oranın dünya üretiminin yüzde 2,3'üne tekabül ettiğini söyledi.

Süt ürünlerini sadece Çin'e ihraç etmenin yasak olduğunu belirten Mert, 2015 yılı içinde Çin'e ihracat yasağının kalkmasını beklediklerini dile getirdi. Mert, sektördeki sorunların giderilebilmesi için Süt Eylem Planı hazırlanması gerektiğini savundu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER