Piyasa yerli tohum patatesi çok sevdi
TarımTürkiye'yi ikinci kalite ithal patatese milyonlarca dolar ödemekten kurtaracak çalışmalar sonuç verdi. Nevşehirli Doğa Tohumculuk 2001'de kurduğu tesisinde yerli tohum geliştirdi. Şirket ihracat da yapıyor
Patates üretiminde yerli tohum hareketinin meyveleri alınmaya başlandı. McDonald's'ın tedarikçilerinden Doğa Tohumculuk yerli tohum patatesinde öncü oldu. Nevşehir'de dünyanın en büyük yeraltı patates depolama tesisine sahip olan şirket aynı zamanda yıllık 120 tonluk üretimiyle Avrupa birincisi konumunda. Restoran zincirinin gıda güvenliği standartları konusunda tüketicilerini bilgilendirmek amacıyla başlattığı "McDonald's'ın Sırrı Kalitesinde" kampanyasının ikinci ayağı Nevşehir'de gerçekleşti.
İHRACAT DA YAPIYOR
McDonalds'ın patates ihtiyacının 3'te 1'ini karşılayan Doğa Tohumculuk, 30 bin dekarlık alanda 150 bin tonluk üretim kapasitesine sahip. Yerli tohum için 2001'den bu yana çalıştıklarını söyleyen Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Karahan, "İthal tohumlar düşük kalitedeydi. Avrupa'daki kaliteli tohum da çok pahalıydı. 2012'de iç piyasada satışlara başladık. Şu anda Rusya, Tunus, Bulgaristan gibi ülkelere ihracat yapıyoruz" dedi. McDonald's Türkiye Genel Müdürü Dilek Dölek de alımlarının yüzde 98'ini yerli olduğunu ifade etti. Dölek, 240 milyon lira ciro elde edilen Türkiye'de yılda 20-30 restoran açtıklarını dile getirdi.
ENSTİTÜ'NÜN YERLİ ÜRETİMİ 2016'DA PAZARDA
Türkiye'yi tohumda dışa bağımlılıktan kurtaracak yerli patates çalışmaları kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Niğde'deki Patates Araştırma Enstitüsü'nün 10 yıllık çalışmaları da sonuç verdi. "Fatih" ve "Onaran2015" isimleri verilen yerli patates tohumları için sona gelindi. Söz konusu yerli patates tohumlarının tescilleri daha önce alınmıştı. Her iki türün de yemeklik ihtiyacını karşılamaya uygun olduğu belirtildi. Türkiye'nin ilk yerli patatesini üretme projesi 2016 yılından itibaren resmen hayata geçmiş olacak.
MİLYON DOLARLIK TASARRUF
Yerli patates tohumunun piyasaya sürülmesi bu üründe dışa bağımlılığı sona erdirecek ve yurtdışına giden milyonlarca doların Türkiye'nin kasasında kalmasını sağlayacak. Ayrıca çiftçiler de ithal tohumlara kıyasla çok daha uygun fiyatlardan yerli patates tohumlarını alabilecek. İstatistiklere göre Türkiye 2014'te 16 ülkeden yaptığı yaklaşık 19 bin ton patates ithalatı için 16.6 milyon dolar ödedi. 2016 yılında yerli patates tohumlarının çiftçiye sunulması söz konusu paranın da Türkiye'nin kasasında kalmasını sağlayacak.
İlginizi Çekebilir