Pirinçte üretim tüketimi karşılayamayacak
TarımArtan nüfusun etkisiyle Asya başta olmak üzere dünyada gıda talebindeki artışın, pirinçte de yüksek tüketime yol açması bekleniyor. 1 Temmuz 2014-30 Haziran 2015 döneminde, 474 bin ton üretim tahmin edilirken, tüketimin 483 milyon tona çıkması öngörülüyor
Dünyada artan nüfusun da etkisiyle Asya başta olmak üzere gıda talebinin yükselmesinin, pirinçte üretimden fazla tüketim talebine yol açacağı öngörülüyor.
Okan Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Hikmet Boyacıoğlu yaptığı açıklamada, Uluslararası Hububat Konseyine (IGC) göre, dünya pirinç üretiminin 1 Temmuz 2014-30 Haziran 2015 döneminde, bir önceki sezondan 2 milyon ton gerileyerek 474 milyon ton olmasının beklendiğini söyledi.
Beklenen rekoltenin, bir önceki sezonda görülen üretimin sadece yüzde 0,4 altında kaldığını dile getiren Boyacıoğlu, dünya pirinç tüketiminin ise 483 milyon ton civarında gerçekleşmesinin tahmin edildiğini anlattı.
Pirinçte tüketimin tüm zamanların en yüksek değerine ulaşmasının, nüfus artışının gıda talebini yükseltmesi ve Asya'daki talebin artmasından kaynaklandığını vurgulayan Boyacıoğlu, şöyle konuştu:
"Dünya pirinç ticaretinin ise geçen döneme göre 2 milyon ton düşerek, 41 milyon tona gerileyeceği tahmin ediliyor. İthalat ve ihacattaki bu düşüş gerçekleşse de, rakam halen 5 yıllık ortalamanın 4 milyon ton üzerinde bulunuyor. Üretim ve tüketim tahminlerine göre, küresel dönem sonu pirinç stoklarının 9 milyon ton azalarak 100 milyon ton sınırına ineceği öngörülüyor. Yüzde 8 azalmayla oluşacak 100 milyon tonluk stok, son 5 yılın en düşük değeri olarak belirtiliyor."
Boyacıoğlu, başlıca ihracatçı ülkeler ABD, Hindistan, Pakistan, Tayland ve Vietnam'ın dönem sonu stoklarının ise yaklaşık yüzde 19'luk azalmayla 37 milyondan 30 milyon tona düşeceğine değinerek, bunun söz konusu ihracatçıların en düşük stok düzeyi olduğunu sözlerine ekledi.
İlginizi Çekebilir