Peygamber devesi böceği zararlı değil, faydalıdır
TarımOMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncer: Peygamber devesi böceği bilinen bütün zararlı böcekleri tüketerek yaşamını sürdürür. Dolayısıyla bulunduğu tarım alanları için son derece faydalıdır
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Başkanı Prof. Dr. Celal Tuncer, yaz sonlarında sık görülen peygamber devesi böceğinin çevre ve insan yaşamı için yararlı bir tür olduğunu, bu nedenle kesinlikle zarar verilmemesi gerektiğini bildirdi.
Tuncer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halk arasında "Peygamber devesi" olarak bilinen "Mantidae" böceğinin, türünün en zehirli avcı böcekleri arasında bulunduğunu ancak ekolojik denge açısından ise son derece faydalı olduğu belirtti.
Özellikle yaz aylarının sonunda bahçe ve tarlalarda sıkça görülmeye başlanan peygamber devesi böceklerine kesinlikle zarar verilmemesi gerektiğini vurgulayan Tuncer, ''Yaz mevsiminin bitmesine yakın dönemlerde ortaya çıkan ve ömrü 3-4 ay olan bu böcek türü, ön bacakları dua eder gibi durduğu için halk arasında 'Peygamber devesi' olarak biliniyor. Genellikle bağ, bahçe ve tarlalardaki zararlı böceklerle besleniyor. Ekili olan bitkiler için zararlı olan böcekleri tüketiyor. Bu nedenle doğal dengenin önemli bir halkasını oluşturuyor'' dedi.
Tuncer, avcı böcek olan peygamber devesi böceğinin doğadaki böceklerle beslenmesine karşın yeterli protein ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamadığı zamanlarda cüce fare ve sinek kuşu gibi canlıları da avladığını ifade etti.
Peygamber devesi böceğinin faydalarının yeterince bilinmediğine dikkati çeken Tuncer, şöyle konuştu:
''Doğada her canlının bir görevi var. Her canlı görevini yerine getirirken aynı zamanda doğal denge işlevini sürdürüyor. Peygamber devesi böceği türünün en zehirli avcı böceğidir. Bilinen bütün zararlı böcekleri tüketerek yaşamını sürdürür. Dolayısıyla bulunduğu tarım alanları için son derece faydalıdır. Kamufle olmak için üzerinde yaşadığı bitkinin rengini alır. Yerde dolaşmaktan çok bitkiler arasında bulunurlar. Başını bir yandan diğer yanına döndürebilen ender türlerdendir. Çakı gibi bükülebilen ön ayaklarıyla çekirge, tırtıl, eşek arısı, sinek, kelebek ve bahçelere zararlı daha birçok böceği avlayabilir. Peygamber devesi böceği, çiftçilere zarar veren böcekleri tükettiği için faydalıdır.''
- ''Çekirge ile karıştırılıyor''
Peygamber devesi böceğinin genelikle çekirge sanıldığını dile getiren Tuncer, böceğin yaklaşık bin 800 farklı türünün bulunduğunu, açık kahverengiden parlak yeşile kadar değişim gösteren renkleri olduğunu bildirdi.
Böceğin en belirgin özelliğinin benzersiz üçgen başı olduğuna işaret eden Tuncer, dişi böceğin çiftleşme sırasında genelde erkeğin başını yediğini, erkek böceğin kafası ve ayakları yenilse bile ölmeden önce dişiyle çiftleşme yeteneğini kaybetmediğini sözlerine ekledi.
İlginizi Çekebilir