© Tarım Pusulası 2021

Peru Dağlarında Kahve 20 Farklı Şekilde Kokar

And Dağları’nın Peru sınırlarında kalan bölgesi önemli bir kahve havzası.

30 milyon nüfusa sahip Peru kakao üreticisi ülkeler arasında Amerika kıtasında 3. dünya genelinde ise 8. sırada yer alıyor. Per’nun dağlarında 20 farklı aromada kahve görebilmek mümkün.

Güney Peru’da Macu Picchu’daki kahve üretim kooperatifinin 300 ortağı bulunuyor ve euronews’a bilgi veren Jorge Minaya Huaman da bunlardan biri. Jorge Haziran’dan Ekim ayına kadar her gün kahve taneleri toplamak için dağa çıkıyor. Burada kahve 1300 ila 2400 rakımdan toplanıyor.

Rekolte ise tam bir ekip çalışmasıyla tamamlanıyor. Bölgeler seçilerek aile fertleri, arkadaşlar ve komşular bir araya gelerek bölgeler üzerinde dönüşümlü çalışılıyor:

“Teknik departman bize nasıl daha verimli mahsül alınacağını, nasıl toplanacağını öğretiyor. Ayrıca nasıl tohum seçilir, nasıl fidan yetiştirilir ve toprak nasıl düzenlenemelidir, daha verimli tarım için her şey.”

Kooperatif çiftçileri organik kahve yetiştirme alanlarını geliştirmeye yönlendiriyor. Kazançlarının bir bölümünü sürdürülebilir tarım için gerekenlere dönük yatırıma ayırmaları isteniyor. Seçici bir ekim yapılması ve yaşlı bitkilerin ayıklanması da bu uygulamaların arasında. Sonuç olarak kahvenin kalitesi de yükseliyor.”

Taneler toplandığı gün işlenmeye başlıyor. Kabukları ayrılıyor ve tanenin 20 saat kadar fermantasyonu bekleniyor. Son olaark da yıkanıp kurutuluyor.

Kooperatif yöneticisi Hebert Quispe Palomino’ya göre “ürünlerinin kalitesi sabit”:
“Kalite seviyesini hiç düşürmemeye çalışıyoruz. Fiyatlara gelirsek de teslim anında yüzde 80’lik bir ödeme yapıyoruz. Satış fiyatına göre kalan dilim bazen yüzde %50-60’ları da bulabiliyor.

Ürünlerimizin yaklaşık yüzde 80’ini İngiltere’ye satıyoruz. Geri kalanını da diğer Avrupa ülkelerine, ABD ve Kanada’ya.

Kooperatif 52 yıl önceki kuruluşundan bugüne üreticiyi uzak pazarlara açmaya çalışıyor. Kalitenin artışı dış ticareti de güçlendirmiş. Benjamin Schweitzer bunun sağlanması için bir ithalatçı firmanın kalite kontrol temsilciliğini yapıyor:

“Bölgede çeşitli kahveler elde ediliyor. Bunların en eskilerinden biri de typica. Fakat onu bulmak giderek zorlaşıyor çünkü bazı hastalıklara karşı dayanıklı değil.”

Typicanın yumuşak bir gövdesi farklı bir asit seviyesi dikkat çekiyor. Schweitzer de kahveleri asit seviyelerine, aromalarına, kıvamlarına yani bir fincan kahvedeki tüm yönlerine bakarak değerlendiriyor:

“Biz hangi kahvenn birinci sınıf olup üreticiye de ona göre kazandıracağını ve hangi standart kahvenin de hiç olmazsa minimum bir geliri getirebileceğini belirliyor buna göre de sertifikalandırıyoruz.”

Santa Teresa’nın Urubamba nehri boyunca uzanan kahveliklerini geride bırakıp Andların dar yollarında ilerleyerek Quillabamba’ya geliyoruz. “Life” ekibinin burada randevusu Edwin ile. Edwin Cuentas Chacon bölgenin organik kakao üretim programı sorumlusu:

“İki tür kakao yetiştiriyoruz. Hibrit kakao ve “çunço”.

Hibrit miktar olarak doyurucu, Çunço ise kalite olarak.

Çunço kakaolarının farklı çeşitlerde aromaları oluyor. O kadar ki; mango, gül ya da muza dahi benzeyebiliyor.”

Çunço bu bölgeye özgü bir tür. Mahsülün alınması da diğerlerine göre daha güç. Kooperatif organik kakao üretimi için 141 küçük işletmeden oluşan ortaklarla çalışıyor. Üretim alanları yarım ila 5 hektar arasında değişiyor ve hektar başına yaklaşık 1 ton mahsül alınıyor. Ürünlerin işlenip depolanması da çoğunlukla kooperatif tarafından yapılıyor.

Üretimini izlerken kahve kokusu size kadar ulaştıysa “Peru Life” programının diğer iki bölümünü de euronews.com web sitesinden izlemelisiniz.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER