© Tarım Pusulası 2021

Patatesteki Fiyat Artışı

BİTLİSİN AHLAT İLÇESİNDE SERTİFİKALI PATATES TOHUMU ÜRETEN RUHİ GÜVENER, PATATESTE YAŞANAN FİYAT ARTIŞLARIN DA GEÇEN YIL YAŞANAN DOĞAL AFETLERİN ETKİLİ OLDUĞUNU İFADE ETTİ.

Bitlisin Ahlat ilçesinde sertifikalı patates tohumu üreten Ruhi Güvener, patateste yaşanan fiyat artışlarında geçen yıl yaşanan doğal afetlerin etkili olduğunu ifade etti.
Türkiye’nin patates ambarlarından biri olarak nitelendirilen Ahlat’ta yaklaşık 22 yıldır sertifikalı patates tohumu ve üretimi yapan Ruhi Güvener, son günlerde patateste yaşanan fiyat artışının depolama ile ilgili olmadığını iddia ederek, fiyat artışının geçen sene meydana gelen doğal afetlerden kaynaklandığını söyledi. Ahlat’ta üretilen sertifikalı patates üretimi ve patatesteki fiyat artışı ile ilgili bir değerlendirme yapan Ruhi Güvener, “Ahlat’ta tarım sertifikalı tohum firmasını kurdum. Bu sektörde 22 yıldır iyi bir teknikle, bugün Avrupa’daki tekniğin aynısını uygulayarak kaliteli tohum, kaliteli üretim ve iyi bir pazar oluşturma gayreti içinde oldum. Tüm çabam 20 yıl önce hedeflediğim konuma gelmekti ve onu da yaptım. Ahlat’ta ürettiğimiz sertifikalı tohumları Niğde, Nevşehir, Ödemiş, Sivas, Erzincan, Midyat gibi şehirlerdeki üreticilere en iyi şekilde intikal etmeye çalıştım. Şu anda aldığımız sonuçlar birçok firmaya nazaran oldukça yüksek kalitededir. Bu kalitenin sebebi ise tohumların volkanik topraklarda yetişmesidir. 1850 ile 1950 rakım arasında, yani virüsün yaşamadığı bir ortamda yetişmiştir. Hemen hemen elit kalitedeki tohum düzeyinde bir üretim yapıyoruz. 2014 yılı sezonu, patates için biraz şanslı birazda şansızdır. Şanssız olmasının sebeplerinden biri çiftçinin üretimden sonra ki hazırlıkları yetersizdir. Bu yetersizlik ise çiftçinin tedbir almaması, işçi, makine ve ekipmanlarını hazırlamamasıdır. Diğer bir sebebi ise doğal afetlerin oluşmasında ziraat odalarının meteorolojik durumları günlük olarak çiftçiye bildirmelidir. Ayrıca depolama ve piyasaya müdahale etmek zorundadır. Bunların örneklerini Afyon Dinar ve birçok yerde görebiliyoruz. Ahlat, Türkiye’nin patates ambarlarından birisi. Ayrıca virüsün yaşamadığı bir ortamda yetişen elit kalitedeki tohum düzeyinde bir üretim yapıyoruz” dedi.

 

“YAŞANAN DOĞAL AFETLERDEN DOLAYI PATATES FİYATLARI UÇUK BİR HAL ALDI”
 

Güvener, Türkiye’de çok aşırı bir şekilde geçen yıl için üretimin olmadığını belirterek; “Bizim hesaplarımıza göre yıllık 4,5 milyon ton Türkiye’nin ihtiyacı olmasına rağmen bu tonların fazla gösterilmesi, istatistik hesapların yanlış yapılması, patateste sirkülasyona yol açtı. Doğal afetler Ahlat’ta da oldu. 20 bin ton civarında piyasa açığı çıktı. Ama son zamanlarda Ödemiş’te ikinci dönem hasadı, yani kışlık dönem hasadında doğal afetten dolayı bizim tahminimize göre 150 bin ton civarında bir yanma oldu. Buna don yanması diyoruz. Bundan dolayı bu açıklar çıktı. Yani çiftçinin patatesi depolamasından dolayı bir fiyat artışı yoktur. Yaşanan bu doğal afetlerden dolayı patates fiyatları uçuk bir hal aldı” diye konuştu.
Öte yandan, ilçede sertifikalı tohum fiyatlarının bir tonu 2 bin 400 ila 3 bin 100 TL arasında değişirken, ilçedeki manav işletmelerinde ise yemeklik patatesin kilogramı 2 ila 3 TL arasında satılıyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER