© Tarım Pusulası 2021

Patateste şimdi de 9 lira korkusu

Ziraat odalarına göre piyasaya 20 gün daha patates girmezse, fiyatlar 8-9 liraya kadar çıkabilir.

Fiyatı yükselişe geçen patates, gündemden düşmüyor. Markette kilogramı 5 liradan satılan patatesin, piyasaya 20 gün daha ürün girmemesi halinde 8-9 liraya kadar çıkabileceği iddia edildi.

İzmir Ödemiş'ten Adana’ya kadar bu bölgelerdeki Ziraat Mühendisleri Oda başkanlarına göre yaşanan don olayları, yoğun yağmur patatesin çürümesine sebep oldu, rekolte düştü.

Bu sebeple piyasaya patatesin az girmesi ve spekülatörlerin oyunuyla fiyatların artacağı söyleniyor. Spekülatörler nedeniyle fiyatların arttığını dile getiren Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin şöyle devam etti:

Spekülatör her yerde

"Maalesef artık spekülatörleri her alanda görmek mümkün. Patateste de görüyoruz ki, ürünü piyasaya sürmek yerine depolarda bekletiyorlar ki fiyatlar artsın. Benim görüşüm fiyatlardaki artış devam edecek gibi görünüyor."

Adana'yı yağmur vurdu

Sezonun ilk patatesi Adana’dan çıkıyor. Üretici Ali Timuroğlu, "Yoğun yağıştan dolayı patateste rekolte kaybı yüzde 30’ları buldu. Dekar başına 3,5 ton patates üretimi yapardık. Bu yıl rakam 1,5 tona düşer” dedi.

Tüketici hazıra koştu

Patates fiyatlarındaki yükseliş gören tüketiciler, kilogramı 4 lira civarında olan hazır ürünlere yöneldi.

Market ve manavlarda patatesin kilogramı 5 lirayı zorlarken, vatandaş hazır patatese yöneldi. Hazır soyulmuş ve dondurulmuş patateslerin kilogramı 3 ile 6 lira arasında değişiyor.

Ciddi talep görüyor

Özellikle indirim marketlerde dondurulmuş patates ucuz olduğu için ciddi talep görüyor. Normal dondurulmuş elma dilimli patates ise 3,99 liraya alıcı buluyor. Patates fiyatlarının yüksek olmasının sebebinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın uyguladığı "1 yıl patates ekilen yere ancak 3 yıl sonra yeniden patates ekilebilir' şartı olduğunu söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, şöyle devam etti:

Ekim şartı etkili oldu

“Bu şart, patates kanseri hastalığının yayılmasının önlenmesi amacıyla yapıldı. Bunun doğru tarafı var ama aynı zamanda tüketicinin
pahalı ürün almasına neden oluyor. Ayrıca bakanlık, hastalığın yaşanmadığı Sivas, Kayseri, Adana’ya aynı sistemi uyguladı. Çiftçi patates ekemeyince fiyatlar yükseldi."

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER