© Tarım Pusulası 2021

Patateste Numune Alma İşlemleri Devam Ediyor

Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünün rutin görevlerinden olan Tohumluk Sertifikasyon çalışmaları birçok Yönetmelik kapsamında yürütülmektedir.

İlgili Yönetmelikler ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı talimatları doğrultusunda sertifikalı patates tohumluğu üreticileri ile sertifikalı çilek fidesi ve fidan üreticilerine ait üretim parsellerinden ekim ve dikime başlamadan önce usulüne uygun olarak toprak numunesi alınarak karantinaya tabi etmenler yönünden analiz ettirilir.

Analiz sonucuna bulaşık bulunmayan alanlara ekim ve dikime müsaade edilir. Bulaşık çıkan tarlalar ise mevzuat hükümlerine göre karantinaya alınmaktadır.

Kayseri önemli bir sertifikalı patates tohumluğu, çilek fidesi ve meyve fidanı üretim merkezi konumundadır. Özellikle Bünyan Pınarbaşı ve Tomarza ilçeleri Sertifikalı Patates tohumluğu ve üretimi konusunda, Develi ve Tomarza Sertifikalı çilek fidesi üretimi, Yeşilhisar, Develi ve Yahyalı ilçeleri sertifikalı meyve fidanı üretimi konusunda önemli  bir yere sahiptir.

Kayseri Gıda Tarım ve Hayvancılık İl müdürlüğünce üreticilerin müracaatları üzerine ilgili üretim alanlarının her 10 dekarından 1 (bir) adet toprak numunesi alınmaktadır. Numunelerin her biri 60 değişik noktadan olmak üzere alınan toprak paçal yapılmakta olup, bu paçaldan hazırlanan numune usulüne uygun etiketlenmektedir.

Patates tohumluğunda Nisan ayında başlayan numune alma işlemi halen yoğun bir şekilde devam etmektedir. Şu ana kadar yaklaşık 8.000 dekar alandan  903 adet numune alınmıştır. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl müdürlüğü teknik personlleri tarafından numune alma işlemi devam etmektedir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER