© Tarım Pusulası 2021

Patates tüketimi için kamu spotu yayınlansın

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, devletin patates ile ilgili kamu spotu yaptırması ve patates tüketimi konusunda tüketiciyi özendirmesini istediklerini söyledi.
Başkan Kenar, patates üretiminin ağırlıklı yapılan bölgelerdeki Ziraat Odası Başkanları ile Niğde'de yaptıkları toplantıda patates sorununun çözümü için önemli kararlar aldıklarını belirterek şunları söyledi:
"2016 yılı Ağustos ayı itibari ile patates üretimi ilimizde yaklaşık 210 bin dekar alanda 735 bin tondur. Bu üretimin tamamına yakını Misli Ovası ve Melendiz Ovasında yapılmaktır. Ağustos ayı itibari ile turfanda patates hasadı başlamış olup kısmen hasat yapılmaktadır. Hasadın başlayamamasının başlıca nedeni fiyat düşüklüğü ve pazar istikrarsızlığıdır. Kilogram maliyeti 0,35 TL olmasına rağmen, ortalama satış birim fiyatı: 0,18 ile 0,22 kuruştur. 2015 üretim sezonunda fiyatların düşük seyretmesi ve Pazar sıkıntıları nedeni ile üretilen patatesimizin 100 bin tona yakını alıcı bulamayarak ya hayvan yemi olarak kullanılmış ya da çöpe atılmıştır. İlimizde Patates Hasadı yoğunlukla her yıl eylül ayı içerinde başlar ve ekim ayı sonlarına kadar devam etmektedir. Bu yıl satışa hazır bekletilen patates birim fiyat düşüklüğü ve alıcı bulamadığından önümüzdeki günlerde üreticilerimiz büyük sıkıntılar ile baş başa kalacaktır. İhracat Yapılan Bölgelere uygulanan Bürokrasi karmaşasının hafifletilmesi hali hazırda ihracat yapılan Suriye'de patates sağlık raporu istenmemesine rağmen Gümrük Müdürlüğümüz tarafından zorunlu tutulmaktadır. (Her bir Termoking Konteyner için ortalama maliyeti 500 TL 'dir) Patatesin Hatay Cilvegözü Sınır kapısında Çimento ile aynı kategoride değerlendirilip sınırda bir haftaya kadar bekletilmesi, bu durumun ise yaş sebze olan patatesin kalitesini olumsuz etkiler. İhracat yapılan ülkenin istemediği bürokrasi evraklarının Gümrük Müdürlüğümüz tarafından da istenmemesi İhracat Teşvik Priminin 70 dolar olarak belirlenmesi ve 2017 yılı Nisan ayına kadar devam ettirilmesi talep edilmektedir. Devletimiz tarafından Kamu Spotu adı altında patatesin reklamının yaptırılması, toplumun patates tüketimine özendirilmesi, ekmek üretimi için yayınlanacak genelge ile en az yüzde 2 oranında una katılması sağlanırsa patatesin tüketiminde büyük katkı sağlanacağı düşünülmektedir. Devlet yemekhanelerinde haftada en az iki kere patates ile ilgili yemeklerin dahil edilmesi (okul sütü kampanyası gibi) ve özendirilmesi. Uzun vadede alınacak önlemler ise ülkemiz tarafından gıda yardımı yapılan üçüncü ülkelere patatesinde dâhil edilmesi. Patates üretiminin Devlet tarafından kontrol altına alınması, denetlenmesi ve kota uygulamasına geçilmesi, Tohumluk üretiminin Tarım Kredi Kooperatifi kanalları ile üreticilere verilmesi, sertifikalı patates tohumu üretimi yapan şirketlerin, tohumluk patatesi üretimi dışında yemeklik patates üretimi yaptırılmaması. Aynı tarlaya 3 yılda bir patatesi ekilebilme yasağının olmasına rağmen, iki veya üç ürün yetiştiren bölgelerin yılda 2 kez patates üretimi yapılmasının önüne geçilmesi ve denetimlerin artırılması gerekir. Patates üreticileri birliği kurulmasını devlet kontrolünde yapılması ve bu birlik adı altında desteklenmesini talep etmekteyiz."

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER