© Tarım Pusulası 2021

Pancarda yüksek fiyat beklentisi

Şeker pancarında bir yandan hasat dönemi sürerken, bir yandan da alım kampanyaları başladı. Bu yıl yaklaşık 300 bin ton pancar işleyerek son 10 yılın rekorunu kırmayı hedefleyen üreticiler yüksek fiyat bekliyor.

Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği (PANKOBİRLİK) Genel Müdürü Taner Taşpınar, üreticilerin girdi maliyetlerinin sürekli artmasına rağmen, pancar alım fiyatlarının sürekli enflasyonun altında kaldığını söyledi. Taşpınar, şeker pancarı hasat ve alımlarının sürdüğü bu günlerde DÜNYA'ya değerlendirmede bulundu. Şeker Kanunu’nun çıktığı 2001 yılından bu yana şekerin gündemde daha çok yer bulmaya başladığını hatırlatan Taşpınar, “Ülkemizin AB ile rekabet edebilecek ender üretim kollarından biri olan şeker sanayiinin son yıllarda adeta gözden çıkartılır bir anlayış ve politikalarla yönetilmesi sektörde ciddi kan kaybının yaşanmasına neden olmuştur” dedi. Özellikle şeker kanunu sonrası NBŞ üretimine AB ortalamalarının çok üzerinde tahsis edilen kota ile birlikte kayıt dışı üretimin büyük sorun olduğunun altını çizen Taşpınar, sınırlardan giren kaçak şeker, kimyasal tatlandırıcıların sınırsız kullanımının getirdiği sorunların da yıllardır çözülemediğini bildirdi. 

Taşpınar, “Hazırlanan yeni şeker kanunu tasarısında NBŞ üretiminin serbest bırakılması, şeker kurulunun mevcut yapısının değiştirilmesi gibi sektörün temeline dinamit koyacak hükümlere yer verilmesi, ülkemizde şeker sektörüne bakış açısını koyma açısından sanırım yeterli" ifadelerini kullandı. Şeker pancarı üreticisinin de kotalı sisteme geçilen 2002 yılından bu yana ciddi sorunlar yaşadığını kaydeden Taner Taşpınar, o tarihten bu yana pancar alım fiyatları yüzde 78 artarken, motorin fiyatının yüzde 320, gübre fiyatının ise yüzde 400 arttığını anlattı. 2003 yılından bu yana pancar alımlarının sürekli TÜFE’nin altında kaldığına da değinen Taner Taşpınar, bu oranın da yüzde 36 olduğunu aktardı. 

Geçen sene 214 lira olmalıydı 

Pancar fiyatının girdi bir kenara bırakılarak sadece TÜFE göz önüne alınarak belirlenmesi halinde bile geçen yılki fiyatın 214 lira olması gerekirken, 157 lirada kaldığını vurgulayan Taşpınar, sadece 2014’teki enflasyon kaybının ton başına 56.5 lira olduğunu söyledi. Bugünlerde açıklanması beklenen pancar taban fiyatının, enfl asyon oranında artırılsa bile çiftçinin kaybının giderilemeyeceğinin altını çizen Taşpınar, “Pancar çiftçisinin maliyetlerdeki yüksek artışı bir yana, sadece enfl asyon karşısındaki kaybının giderilebilmesi için 2015 yılı taban fiyatının ise üreticiler tarafından 190 ila 200 TL olarak açıklanması bekleniyor” dedi. 

Türkiye’de haksız yere şeker fiyatlarının yüksekliğinden yakınıldığına da değinen Taşpınar, “Şeker fiyatının yüksekliğinin haksız bir şekilde tartışıldığı ve speküle edildiği bir ortamda pancara bu fiyatın verilmesi de zor gözüküyor. Yine de bu kaybın zamana yayılarak telafisi mümkündür. Bu da sektörün öneminin yadsınarak milli ve stratejik bakış açısının gelmesiyle mümkün olabilecektir” diye konuştu.

Pancarda son 10 yılın rekoru

2015-2016 üretim sezonu şeker pancarı alım kampanyası, Malatya ve Kastamonu Şeker Fabrikası’nın pancar alımı ile başladı. Malatya Şeker İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Nuri Murat, “Bu yıl yaklaşık 3 alım merkezimizden toplamda 6 bölgede yaklaşık 300 bin ton pancar işlemeyi planlıyoruz. Bunun karşılığında 35-40 bin ton şeker hedefl iyoruz. Bunun son 10 yılın rekoru olduğunu söyleyebiliriz. Gerçekten 2015 adeta bir pancar yılı oldu” dedi. Malatya Şeker Fabrikası’nda teknolojik yenilikler yapıldığını belirten Murat, yıllardır kapatılacağı iddialarıyla gündeme gelen fabrikasının şu anda Türkiye’nin en iyi fabrikalarından biri olduğunu, en büyük sorunun eleman yetersizliği olduğunu söyledi. Kastamonu Şeker Fabrikası Müdürü Uğur Karabaltaoğlu da fabrikaya bağlı 6 adet ziraat bölge şefl iğine 124 adet köy, 2 bin 392 çiftçi tarafından 37 bin 870 dekar sahada şeker pancarı ekimi yapıldığını ve bu kampanya döneminde tahmini olarak 170 bin ton şeker pancarının işlenerek 22 bin ton kristal şeker, 43 bin ton yaş pancar posası ve 7 bin ton melas üretimi planlandığını söyledi. Çiftçilere ödenecek tahmini pancar bedelinin 30 milyon TL olduğunu ifade eden Karabaltaoğlu, fabrikanın hedef pancar işleme kapasitesinin günlük 3 bin 800 ton olduğunu ve kampanyanın 45 gün süreceğini belirtti. 

Malatya-Kastamonu

Konya Şeker'den üreticiye destek

Konya Şeker, Kurban Bayramı öncesi 31.8 milyon TL’lik nakdi avansın ardından pancar söküm sezonunun başladığı bugünlerde üreticilere 22.9 milyon lira tutarında 5 milyon 742 bin 444 litre motorin desteği verdi. Dün dağıtımına başlanan motorin desteği sayısı 3’e çıkarken toplamda üreticilere 64 milyon 597 bin liralık motorin desteği sağlanmış oldu. Böylece bir kampanya dönemi içerisinde motorin, nakdi avans, tohum, gübre, ilaç ve diğer ürünlerden oluşan destekle birlikte üreticilere 79 milyon 267 bin 204 lirası ayni, 169 milyon 135 bin 808 lirası da nakdi ve motorin desteği olmak üzere toplamda 248 milyon 403 bin liralık destek verilmiş oldu. PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, üreticiyi tohum tarlaya düşerlerken desteklemeye başladıklarını, hasada kadar da bu desteklerin sürdüğünü kaydetti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER