© Tarım Pusulası 2021

Pancarda Poların Düşmesi Üreticinin Belini Büküyor

NORMAL POLAR DEĞERLERİNİN YÜZDE 17-20 ARASI OLDUĞUNU, AMA GERÇEKLEŞMESİ BEKLENEN DEĞERİN YÜZDE 13-14 CİVARINDA KALACAĞINI SÖYLEYEN SEYDİŞEHİR ZİRAAT ODASI BAŞKANI AHMET ÜNVER, "BU DURUMDA ÇİFTÇİNİN BÜYÜK KAYBI OLACAK. PANCAR ÜRETİCİSİ BU YIL BEDAVA ÇALIŞMIŞ OLACAK. PANCARIN TABAN FİYATINA EK FİYAT VERİLMESİ GEREKİR. BU KONUDA KONYA ŞEKER'DEN VE PANKOBİRLİK'TEN DESTEK BEKLİYORUZ" DEDİ.

Pancardaki şeker oranının düşük çıkması pancar üreticisini büyük kayba uğratacak.
Konya’nın Seydişehir ilçesinde 350 bin dekar alana ekilen ve 240 bin ton üretimi taahhüt edilen pancarın şeker oranını olan polara göre fiyat biçilmesi ve bu yıl poların düşük olması çiftçinin belini büküyor. İklim ve hava şartlarının düzenli gitmemesine bağlanan polar düşüklüğünün çiftçiye uğratacağı zararın en aza indirilmesi için taban fiyatının yükseltilerek bu konuda PANKOBİRLİK’in önlem alması gerektiği bildirildi.
Normal polar değerlerinin yüzde 17-20 arası olduğunu ama gerçekleşmesi beklenen değerin yüzde 13-14 civarında kalacağını söyleyen Seydişehir Ziraat Odası başkanı Ahmet Ünver, “Bu durumda çiftçinin büyük kaybı olacak. Pancar üreticisi bu yıl bedava çalışmış olacak. Pancarın taban fiyatına ek fiyat verilmesi gerekir. Bu konuda Konya Şeker’den ve PANKOBİRLİK’ten destek bekliyoruz” dedi.
Bu yıl çiftçinin kabak çekirdeği üretiminden umduğunu bulduğunu belirten Ünver, buğday ve patatesten beklenen gelirin elde edilemediğini de söyledi. Ünver, “Bilindiği üzere üretilen buğdayın proteini düşük. Patateste de tohumdan kaynaklanan bir verim eksikliği var. Pancarın da polarının düşük olması, bu yıl çiftçimizin beklediği kazancı sağlamamasına neden oldu” şeklinde konuştu.
Ziraat Odası Başkanı Ünver, bu verimsizliğin iklim ve hava şartlarının düzenli gitmemesinden gündüzler ve akşamların çok sıcak geçmesinden kaynaklandığını kaydetti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER