Pamukta kalite için birlik şart
TarımSöke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kemal Kocabaş, pamukta kalitenin bütün sektörlerle birlikte yakalanabileceğini söyledi.
Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kemal Kocabaş, pamukta kalitenin bütün sektörlerle birlikte yakalanabileceğini söyledi. Üreticiden işleyene ve satana kadar herkesin duyarlı olması gerektiğini belirterek, "Ülkemiz sanayi sektöründe. yenilikçi ve katma değeri yüksek ürünlere yönelinmesi hedefleniyor. Ekonomimiz açısından bunun doğru bir yaklaşım olduğuna inanıyoruz. Bu yaklaşım, tarım ve hayvancılık sektöründe de uygulanırsa işlev kazanacaktır. Bu hedefe ulaşabilmek için sektördeki sorunların kısmen de olsa çözülmesi gerekiyor." dedi.
Oda Başkanı Kocabaş, hammaddesi pamuk olan tekstil ve giyim sektörünün, yıllara göre değişmekle birlikte 1 milyona yakın işçi istihdamı ve 15,2 milyar dolarlık ihracatı sebebiyle çok önemli olduğunu vurguladı. Kocabaş, "Ülkemizde yıllara göre yine değişmekle birlikte 2013-2014 yılında 924 bin ton lif pamuk ithal edildi. Türkiye lif pamuk üretimi ise 550-650 bin ton civarında. İthal edilen pamuğu, ülkemizde üretebiliriz. Bu pamuğun üretilmesi için de çiftçinin girdi fiyatlarının aşırı yükselmesinin önlenmesi, ÖTV ve KDV gibi vergilerin ağır yükünün kaldırılması, yetersiz kalan pamuk destekleme priminin 75 kuruşa çıkarılması gerekiyor.” şeklinde konuştu. Tekstilcilerin, Amerikan ve Yunan pamuğu karşısında Türk pamuğunu tercih edebilmesi için gerekli kalitenin yakalaması gerektiğini söyleyen Mustafa Kemal Kocabaş, “İğne ve çuvaldız örneği. Biz üreticiler, öncelikle temiz bir ürün elde etmek için çaba göstermeliyiz. Hasatta kontaminasyona dikkat ederek, defolyant uygulamasında etkili ilacı doğru dozajda ve zamanda kullanmalıyız. Yaş pamuk kesinlikle toplamamalıyız. Çırçırcılardan da buradan bir istekte bulunmak istiyorum. Kaliteli bir ürün, tüm sektöre kazandırır. Ön temizleme üniteleri olmayan çırçırcıların ön temizleme üniteleri kurmaları, sektörde kalitenin yakalanması konusunda önemli bir adım olacaktır. Bu yıl pamuk borsasındaki tahtada, renk yazılmaya başlanmıştır. Bu konuda da titiz olunması, Söke pamuğunun hakettiği değeri bulmada önemli bir katkı olacaktır. Ayrıca kaliteyi yakalayan üreticimizin malına da daha yüksek fiyat vermek, kaliteli mal üretmeye teşvik edecektir.” dedi.
İlginizi Çekebilir