Pamuk Hasadı Başladı, Elle Toplama Tarihe Karıştı
TarımAydın’da Pamuk Hasadı Başladı, Elle Toplama Tarihe Karıştı
Türkiye’nin pamuk üretim merkezlerinin başında gelen Aydın Büyük Menderes Ovası’nda hasat sezonu başladı. Pamukçular için oldukça elverişli geçen mevsim üreticilerin sorunsuz hasat sezonu yaşamasını sağladığı belirtildi.
Birkaç yıl öncesine kadar elle yapılan pamuk hasadında da makineli hasada geçilirken bu durumun işçi sıkıntısı yaşayan çiftçiyi rahatlattığı ve maliyeti düşürdüğü belirtildi. Aydın’da bu yıl için yaklaşık 60 bin hektar alanda pamuk ekimi yapıldığını belirten Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı üreticiye hayırlı ve bereketli bir sezon diledi.
Pamuk üretimi ve hasat sezonun eskiden en büyük sıkıntının toplayacak işçi bulma ve uygun iklim şartı yani yağışlar olduğunu belirten Aydın Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, makineleşmenin yaygınlaşması ile bu sıkıntının çözüldüğünü belirtti. Pamuk üretiminde hasadın yağışa uğramadan yapılmasının çok önemli olduğunu ve şimdilik durumun iyi olduğunu belirten Başkan Posacı, “Türkiye’de stratejik ürünlerden biri olan ve yaklaşık 50 çeşit sanayi kolunun hammaddesini oluşturan pamukta hasat sezonu başladı. İlimizin en önemli geçim kaynaklarından biri olan pamuğun daha çok desteklenmesini istiyoruz. Aksi halde üretici pamuğa da küsecek. Son 15 yılda Aydın’da pamuk ekim alanları 92 bin 908 hektardan 58 bin 879 hektara düştü. Eskiden elle hasat yapılması ve amele bulma sıkıntısı nedeniyle üreticimiz daha zor duruma düşüyordu. Şu anda makineli hasat ile bu sorun çözüldü” dedi.
Şu anda hasadın, Aydın Efeler, Söke, Nazilli ve Koçarlı bölgesinde yapılmaya başlandığını kaydeden Başkan Rıza Posacı, “Aydın’da 2004 üretim yılına kadar pamuk üretimi ülke üretiminin yüzde 30-32’sini karşılamakta idi. Ancak son yıllarda üretim şamasındaki girdi fiyatlarının çok yükselmesi, dolayısıyla üretim maliyetlerinin artması, buna karşılık fiyatlar genel seviyesinde aynı oranda bir artışın gerçekleşmemesi sonucu olarak, üretici pamuktan vazgeçmeye başladı ve üretim alanları da ciddi oranda düştü. Aydın’da 1995/96 ekim döneminde 92 bin 908 hektar alanda ekim yapılırken bu rakam 2014-2015 döneminde 58 bin 879 hektar alana düştü. Desteklerin artması ve üreticinin para kazanması durumunda üretim miktar ve alanının artacağını düşünüyoruz” dedi.
Bu arada makineli hasadın yaygınlaşması ile elle toplama işlemi de nostalji oldu.
İlginizi Çekebilir