© Tarım Pusulası 2021

Öztürk: Manisa Üzüm, Tütün, Tavuk Eti Üretimi Ve Hindi Varlığında Ülke Birincisidir

Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce, 2019 yılının değerlendirildiği, 2020 yılının ise planlamasının yapıldığı "Yıllık Değerlendirme ve Planlama Toplantısı" gerçekleştirildi. Toplantıda 2019 yılında yapılan çalışmalar, tarımsal yenilikler, İlin gıda, tarım ve hayvancılık alanındaki genel durumu, çiftçi sorunları ve çözümleri tartışılarak kararlar alındı.

İl Müdür Vekili Metin Öztürk'ün başkanlık ettiği toplantı, 15 Temmuz Şehitler Toplantı Salonu'nda gerçekleşti. Toplantıya; İl Müdür Yardımcıları Mustafa Gündoğar, Melikşah Taşkın, Şube Müdürleri ile 17 İlçe Müdürü katıldı.

Toplantıda, 2019 yılının genel değerlendirilmesi yapılırken 2020 yılının planlaması ve 2020 yılında uygulanacak tarımsal faaliyetler ile İlimizin sosyo-ekonomik durumu da göz önünde bulundurularak tarımsal üretimi desteklemeye yönelik çalışmalar görüşüldü.

Toplantının açılışında bir konuşma gerçekleştiren İl Müdürü Metin Öztürk, Manisa'nın geçtiğimiz yıl da pek çok alanda birinci sırada kaldığını, tarım, hayvancılık ve gıda konularında kendini yenilemeyi başardığını kaydetti.

Manisa'nın üzüm, tütün, tavuk eti üretiminde ve hindi varlığında ülke birincisi, zeytin, salçalık biber, salçalık domates üretiminde ülke ikincisi, yumurta, kiraz ve turşuluk hıyar üretiminde ise üçüncü sırada yer aldığını belirten İl Müdürü Öztürk, Manisa'nın Türkiye'de Biyoteknik Mücadele uygulayan İller arasında birinci sırada, organik tarım üretim miktarında da gene ülke birincisi konumunda olduğunu söyledi.

Bakanlık ve İl Müdürlüğü olarak Manisa çiftçisi için gerçekleştirilen çalışma ve yatırımların meyvelerini verdiğine dikkat çeken Metin Öztürk; "Manisa'mız ülke ihracatına yapmış olduğu katkılarıyla göz doldurmaktadır. 2019 yılı içerisinde İlimizden başta kuru üzüm ve taze üzüm olmak üzere toplam 513.405 ton tarım ürünü ihracatı gerçekleşmiştir. Bu kapsamda verilen Bitki Sağlık Sertifikası sayısı 28.804 adettir.

İlimizden yaklaşık 370 milyon adet Sofralık Yumurta, 18.522.141 Kg Kanatlı Eti ve Ürünleri, 11.266.229 Kg Süt Ürünleri, 8.510.832 Kg Kedi Köpek Maması ihracatı yapılarak ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlamıştır.

İlimizde 2019 yılında hayvancılık desteklemeleri kapsamında yetiştiricilerimize 69.662.893 TL. ödeme yapılmıştır.

2019 yılında, Bakanlığımız tarafından Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında İlimizde Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi için; 6.449.349 TL., Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesi için; 2.359.040 TL. hibe ödemesi yapılmış, 8.902 dekar arazi basınçlı sulamaya açılmıştır. 2019 yılında toplam; 8.808.389 TL. hibe ödemesi gerçekleşmiştir.

İlimizde jeotermal kaynaklı teknolojik sera alanlarımızı artırmak için çalışmalarımız devam etmektedir. Alaşehir ve Salihli İlçelerimizde jeotermal sondaj çalışmaları Sayın Valimiz Ahmet Deniz'in himayelerinde yürütülmekte olup 2020 yılı içerisinde de Müdürlüğümüz çalışmaları yoğunlaşarak devam edecektir" dedi.

Toplantı Şube Müdürlerinin sunumları, kurumun personel dağılımı, gıda, tarım ve hayvancılığın Manisa'daki genel durumu, ekim alanları, hazırlanan ve devam eden projeler, gıda denetimleri, bakanlıkça gerçekleştirilen desteklemelerin rakamsal durumu gibi konular ile devam ettikten sonra soru, cevaplar ve çözüm önerilerinin karara bağlanması ile sona erdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER