Özden Güngör: Yanlış tarım politikaları et fiyatlarını yükseltiyor
TarımTürkiye Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, et fiyatlarındaki artışın nedeni olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın uyguladığı yanlış politikalara işaret etti. Özden, “Çözüm için tekelcilik bitmeli” dedi.
Ramazan ayında fiyatı artan kırmızı et fiyatları, Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla daha çok tehlike sinyalleri vermeye başladı.
İthalat geçici bir önlem
Bu nedenle ilk müdahale, 3 bin 200 tonluk ithal et ihalesi açan Et ve Süt Kurumu’ndan (ESK) geldi. Kurum, kilogramı 26 liraya çıkan karkas et fiyatlarını 23 liraya düşürmeyi hedefliyor.
Ancak bu çözümün geçici olacağını düşünenler her geçen gün artıyor. Bu konuda BUGÜN'ün sorularını yanıtlayan Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası (TZMO) Başkanı Özden Güngör, bu duruma yanlış uygulanan hayvancılık politikalarıyla gelindiğine dikkat çekti. Türkiye’de üreticinin üretimden soğutulduğunu aktaran Güngör, şöyle devam etti:
Süt inekleri kesime gitti
“Üretim azalınca hammadde fiyatları arttı. Hayvancılığa verilen destek azaldı. Yine çiğ süt fiyatı yarı yarıya düştü. Yem fiyatları fırladı ve 1 milyondan fazla süt ineği kesildi. Böylece besilik hayvan sorunu ortaya çıktı. Hükümet sorunu çözmek için ithalata yöneldi. Kırmızı et ve canlı hayvan ithalatına, son 5 yılda yaklaşık 4 milyar dolar ödendi. Bu kaynağın yarısı besicilik yapanlara yatırılsaydı bugün et sorunu yaşanmazdı.”
Küçük üretici korunsun
Özden Güngör, sorunun çözümü için kırmızı eti tekelcilikten kurtarmak gerektiğini, şirket tarımını öne çıkaran politikaların terk
edilmesini ve küçük üreticinin korunmasını önerdi.
Besiciler ithalat istiyor
Et fiyatlarındaki tansiyonu düşürmek için karkas et ithalatının kalıcı çözüm olmayacağını vurgulayan Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, kalıcı çözüm için canlı hayvan ithalatına işaret etti. Bu tür ithalata yüzde 15 Gümrük Vergisi uygulandığını ve bu oranın kırmızı eti yüzde 30 zamlandırdığını aktaran Tunç, devletin bu vergiyi kaldırmasını istedi. Tunç yapılacak et ithalatının fiyatları kısa vadede 2-3 lira indireceğini ancak uzun vadede fiyatların yeniden yükseleceğini belirtti.
Yurtiçi talebe yetmiyor
Hayvan sayısının yurtiçi talebi karşılamadığını belirten TZMO Başkanı Güngör, bu yüzden fiyatların son 6 ayda yüzde 30 arttığını kaydetti. Gıda Bakanlığı'nın zamanında ciddi tedbirler almadığına değinen Güngör, “Kurban Bayramı öncesi ESK'ya et ithalat yetkisi verildi. Bakan Mehdi Eker, kısa süre önce kurbanlık sıkıntısının olmadığını, ithal hayvanın üreticiye zarar vereceğini belirtmişti. Peki şimdi ne değişti" dedi.
İlginizi Çekebilir