© Tarım Pusulası 2021

Özdamar: İncir Koruma Altına Alınmalıdır

BUHARKENT ZİRAAT ODASI BAŞKANI NAİM ÖZDAMAR, ''İNCİR, KANUN VE YÖNETMELİKLERLE KORUMA ALTINA ALINMALIDIR'' DEDİ.

Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar, ’’İncir, kanun ve yönetmeliklerle koruma altına alınmalıdır’’ dedi.
Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar, Türkiye’nin en önemli tarımsal ihraç ürünlerinin başında gelen incirin kanunlarla koruma altına alınmasını istedi. İncirin jeotermal enerji santralleri, iklim değişiklikleri ve tarım arazilerinin bilinçsiz kullanılması nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu savunan Özdmar, zeytin için yapılan kanuni düzenlemelerin incir için de yapılmasını talep etti.
Yetersiz bulsalar da zeytinin 3573 Sayılı Kanun ile koruma altına alınmasının olumlu bir gelişme olduğunu belirten Naim Özdamar, incirin de yasa ile korunmaya ihtiyacı olduğunu söyledi.
Özdamar, incir ile ilgili alınmasını istediği önlemleri şöyle sıraladı: ’’İncir, ilimiz Aydın’a has, bu topraklar ve iklime uygunluk sağlamıştır. Bu iklimin dışında yetiştirilmeye teşebbüs edildiği hallerde bu nedenlerden dolayı verim ve kalitesi düşmekte, kurusu elde edilememektedir. İklim, yağış ve rüzgarlara karşı son derece hassas olan incirimizin öncelikle TARSİM kapsamındaki sigorta kalemleri genişletilmelidir. Yağmur TARSİM kapsamına acilen alınmalıdır. İncir, ekolojik değeri üstün ürünler sınıfına alınmalıdır”
“ULUSAL İNCİR KONSEYİ KURULMALIDIR”
Aydın’da uzun yıllardır konuşulan ‘Ulusal İncir Konseyi’nin bir an önce kurulması gerektiğini savunan Özdamar, “Aydın ve Türkiye genelinde İncir Tanıtım Grubu kurulmalıdır. İncir ile ilgili karar ve politikalar geliştirmek amacı ile Ziraat Odaları, Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu, ADÜ, Ege Üniversiteleri Ziraat Fakülteleri, Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Aydın Ticaret Odası, Aydın Ticaret Borsası, TARİŞ, Ege Kuru Meyve İhracatçıları Birliği ve lider üreticilerinin katıldığı İncir Danışma Kurulu kurulmalıdır’’ şeklinde konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER