Osmaniye'yi don vurdu araziler zarar gördü
TarımGeçtiğimiz yıl mart ayı sonunda yaşanan don benzeri sebze ve meyve için bu yıl da sıkıntılı bir süreç yaşanıyor.
Geçtiğimiz yıl mart ayı sonunda yaşanan don benzeri sebze ve meyve için bu yıl da sıkıntılı bir süreç yaşanıyor. Don olayı sonrası kayısıda fındığa, üzümden incire bir çok ürünü vuran don sonrası hem üretici hem tüketici zarar gördü. Üretici, azalan ürün nedeni ile maliyeti karşılayamazken, tüketici ise fiyatı artan ürünü satın alamadı. Bu yıl ise, nisan sonuna gelinmesine karşın bir çok yerde kar ve dolu yağıyor. Doğu'da ve Orta Anadolu'da yer yer kar yağışı sürüyor. Tarım arazilerini vuran kar ve dolu yağışı bir çok üründe üretim kaybına yol açabilir. Bu duru bir dizi ürünün pahalılaşacağının habercisi olarak görülüyor.
Türkiye'de Nisan ayı gelmesine rağmen mevsim normallerine çıkmakta zorlanan sıcaklıklar tarımı zora sokuyor.
Osmaniye'de dolu, tarım ürünlerine zarar verdi.
YENİDEN EKİM YAPILMASI GEREKİR
Osmaniye'nin Kadirli ve Sumbas ilçelerinde etkili olan dolu, tarım ürünlerine zarar verdi.
Kadirli'nin Hardallık, Karakütük, Yukarı Çiyanlı, Sofular, Tozlu, Kızyusuflu ve Durmuşsofular ile Sumbas'ın Alibeyli, Höyük, Akçataş, Akdam, Reşadiye, Yazıboyu, Küçükçınar, Köseli köyleri ve Mehmetli beldesinde, dolu etkili oldu.
Sumbas Ziraat Odası Başkanı Ömer Kara, , yarım saat süren dolu nedeniyle tarladaki ürünler ve meyve bahçelerinde zarar meydana geldiğini söyledi.
Çiftçilerin mağdur olduğunu ifade eden Kara, "Sumbas merkez ve köylerinde etkili olan dolu, mahsullere zarar verdi. Çiftçilerimiz yeniden ekim yapacak. Yetkililerden yardım bekliyoruz" dedi.
Mehmetli beldesinde 35 yıldır çiftçilik yapan Fatih Seyitoğlu da dolu nedeniyle narenciye bahçesi ve ekili tarım arazilerinde zarar oluştuğunu belirtti.
SOFRADAKİ ÜRÜN DOĞRUDAN ETKİLİYOR
Tarımda yaşanan, don, sel, kuraklık gibi olaylar, sofraya gelen ürünü doğrudan etkiliyor. Malatya ekonomisi için önemli bir yer teşkil eden kayısıda yaşanan yüzde 80’lik ürün kaybı, üreticiden tüketiciye bir dizi kesimi etkiledi. Ürün azlığı nedeni ile kayısının kilosu 40-50 liraya kadar çıktı. Yine fındık, buğday, zeytin gibi ürünlerde yüzde 30’lara varan verim kayıpları yaşandı. Bu ürünlerdeki kayıp, hasat sonrası fiyatlara doğrudan yansıdı.
İlginizi Çekebilir