© Tarım Pusulası 2021

Osmaniye'de suni mera tesisi kuruluyor

Osmaniye İli Merkez İlçesi Değirmenocağı Köyü ve çevresinde yem bitkisi yetiştiriciliğinin geliştirilmesi, meranın mevcut bitki örtüsünün geliştirilmesi ve böylece hayvan yetiştiriciliğinde çok önemli bir yer tutan kaba yem üretiminin arttırılması, meraların amenajman planlarına göre otlatılması, üreticilere yem bitkileri ve hayvancılıkla ilgili yeni teknik bilgi ve beceriler kazandırılarak hayvancılığın kârlı bir şekilde yapılması amacı ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Doğu Akdeniz tarımsal Araştırma Enstitüsü ile birlikte hazırlanan Değirmenocağı köyü Mera Islah ve Amenajman Projesi 840 dekar alanda 2016-2020 yıllarında uygulanacak. Proje uygulanacak sahanın 404 dekarında yem bitkileri karışımı ekilerek suni mera tesis edilecek olup 436 dekar alanda otlatmayı planlama çalışması yapılacak.

İl Müdürlüğünce proje kapsamında mera sınırlarının belirlenmesi için mera ile tarla sınırlarını ayırmak için hendek kazılmış ve 2016 yılı içinde 15000 kg % 18-46 DAP gübresi alınarak meraya atılmıştır. Suni mera yapılacak 404 dekar alana kamışsı yumak, çok yıllık çim, ak üçgül, yonca, kılçıksız brom, iskenderiye üçgülü ve tek yıllık çim olmak üzere 7 çeşit Yem Bitkisi karışımı yapılarak tohum ekimi yapılmıştır. Mera Islah ve Amenajman Projesi kapsamında otlatmayı planlama, gübreleme, temizlik biçimi, hendek açımı yapılacak.

Otlatma sistemi içindeki 3 adet parsele ayrılmış meralarda, 10'ar günlük dönemler halinde otlatma mevsimi boyunca otlatma kapasitesinde yer alan BBHB'ne eşdeğer hayvan otlatılacak. Otlatma süresi 150 gün'dür (15 Mart-15 Temmuz ARA 1 Kasım-1 Aralık)

Suni merada birinci ve ikinci yıl kesinlikle otlatma yapılmayacak, biçim yapılacaktır. Daha sonraki yıllarda otlatmaya açılacak.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER