Osmaniye Yer Fıstığı Koruma Altında
Tarım10 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında tescili yapılan coğrafi işaretlerimizin 03-04 Ekim 2017 tarihleri arasında denetimi Osmaniye’de gerçekleştirildi.
Denetime, Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası, Osmaniye İl Tarım Müdürlüğü, Osmaniye Ziraat Odası Başkanlığı, üreticiler, TOBB Coğrafi İşaretler Uzmanı Sibel Aygün, TSE ‘ den Aynur Beyazgül, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin coğrafi işaretler danışmanı ÖZENER Patent Yönetim Kurulu Başkanı Huriye ÖZENER ve konuyla ilgili diğer yetkililer katıldı.
Denetim kapsamında, coğrafi işaretin tescil belgesinde oluşturulan denetim komisyonu üreticilerle bir araya geldi. Denetim komisyonu tarafından Coğrafi işaretin üreticileri yerinde ziyaret edildi ve üreticilere denetimin önemi anlatılarak şartnameye uygunlukları açısından da denetim gerçekleştirildi.
Denetimde konuşan Osmaniye Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sait Çenet; yer Fıstığı Osmniye İlimizin ile özdeşmiş bir tarım ürünümüzdür. 2002 yılında “Osmaniye Yer Fıstığı” ibareli coğrafi işaretimiz Osmaniye Ticaret Borsası tarafından tescili alınarak koruması ülkemizde sağlanmıştır. Osmaniye ilimiz diğer tarım ürünleri ile de ülke ekonomisine katkıda bulunmaktadır.Ülkemizde yapılan araştırmada 3.000 üzerinde coğrafi işaretlerimizin ve geleneksel ürünlerimizin olduğu bilinmektedir. Görüldüğü o ki ülkemiz coğrafi işaretler konusunda büyük bir potansiyele sahiptir. 4 Ekim 2017 tarihi itibariyle 210 coğrafi işaretin tescilli yapılarak ülkemizde koruma altına alınmıştır. Bu kapsamda İlimiz ile özdeşleşen coğrafi işaretli ürünümüz “Osmaniye Yer Fırstığı” ise menşe işareti ile koruma altına alınmıştır. Menşe işaret olarak tescili yapılan coğrafi işaretimiz,Osmaniyenin tarımsal sanayisinin temelini oluştrmakta ve Türkiyenin toplam yer fıstığı üretimininin alan bazında %40 nı Osmaniye sağlamakta olup Türkiye genelinde de yer fıstığının hem işlenmesi hemde pazarlanmasının %90 Osmaniyemizden yapılmaktadır. Bölge ekonomisine ve ülke ekonomisine katkı sağlaması bizler için önemlidir. Çuurovanın bize sunmuş olduğu nimetlerden biridir yer fıstığı. İlmizde koruma kapsamına alınacak coğrafi işaretlerimiz için araştırmalar devam etmekte ve neticelenmesi ile birlikte yeni başvurularımız yapılacaktır. dedi.
TOBB Coğrafi İşaretler uzmanı Sibel Aygün; “Coğrafyamızın verimli topraklarından günümüze miras olarak kalan yöresel ürünler ve coğrafi işaretlerimizin gelecek nesillere ulaşması için kayıt altına alınması gerekmektedir. TOBB bünyesinde Odalarımızın ve borsalarımızın katılımlarıyla birlikte Coğrafi işaretlerin gerek yurt içi ve gerekse yurt dışında değerlerinin korunmasına yönelik verilen eğitimler 2015 yılı sonucunda başvuru sayısının artmasına neden olmuştur ve bu artış her geçen gün hızla devam etmektedir. Avrupa Birliği komisyonunda tescili için başvurusu yapılan 13 coğrafi işaretlerimizden 11 ‘i oda /borsalarımız tarafından yapılmış ve 11 ürün içerisinden Gaziantep Baklavası, Aydın İnciri, Malatya Kayısısı tescil ile sonuçlanmış bulunmaktadır. Diğer coğrafi işaretlerimizin tescili için işlemler devam etmektedir. TOBB, olarak 10 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu çerçevesinde coğrafi işaretlere ve geleneksel ürünler açısından getirmiş olduğu yenilikleri, Avrupa Birliğine başvuru süreçleri, Denetimin ve Pazarlamanın nasıl yapılacağı, tescil sahibi ve üreticilerin hukuki olarak haklarının nasıl korunacağına ilişkin bilgilendirme eğitimlerine de hız vermiştir. “ dedi.
Özener Patent Yönetim Kurulu Başkanı Huriye ÖZENER de konuşmasın da; “Tescilli coğrafi işaretlerin 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’na göre ilk denetim raporları 10 Ocak 2018 tarihine kadar Türk Patent ve Marka Kurumu’na sunulması zorunludur. Kanun ile gelen denetimler sonucunda 07.02.20202 tarihi itibariyle koruma altına alınan “ Osmaniye Yer Fıstığı ” ibareli coğrafi işaretimizin denetimi Tescil sahibi olan Osmaniye Ticaret Borsası ev sahipliğinde ve TOBB in destekleri ile gerçekleşmiştir. TOBB, coğrafi işaretlerin korunması için oda/borsaları için 26 Nuts bölgesinde eğitim çalışmalarına başlamış olup aynı zamanda coğrafi işaretlerin denetim çalışmalarına da katkı sağlamaktadır. Bu denetimler tescil sahipleri açısından da önem arz etmektedir. Denetimde asıl hedef tescil belgesinde ki şartnameye uygun olarak üretim yapan gerçek üreticilerin korunması, Coğrafi işaretin gerçek değerinde satışa sunulması, buna bağlı olarak coğrafi işaretlerin marka değerinin saptanması, bilinçli tüketici profilinin oluşturulması, orijinalinden uzak olan ancak coğrafi işaretin ismini kullanan gerçek olmayan üreticiler ile mücadele edilerek bir mirasın ve tarihi kültürün gelecek nesillere güvenli bir şekilde aktarılmasıdır. Diğer önemli bir husus ise“ Çukurovanın verimli Topraklarında Yetişen “OSMANİYE YER FISTIĞININ” Dünya Pazarında da “HAK ETTİĞİ DEĞERİ ALMASINI SAĞLAMAKTIR.“ dedi.
İlginizi Çekebilir